Op de thee bij Dariush

Vol is hij van Jezus. En vol van muziek. In al zijn liedjes hoor je zijn grote liefde voor Jezus terug. Maar ook de pijn en de gebrokenheid die hij heeft gekend. Dariush Golbaghi is een van de gezichten achter komopdethee.nl, een online initiatief van Gave dat in de coronaperiode is gestart (2020) en in 2023 is afgerond en stop gezet.

Hoe ben jij tot geloof gekomen?

“Ik heb Jezus ontmoet na een lange, lange zoektocht. Ik was moslim, maar twijfelde. Wat is waarheid? Ik was een gebroken man, teleurgesteld en zonder hoop. Maar precies zeventien jaar geleden vond ik Jezus. Het was in een restaurant, om half acht ’s avonds. Er kwam een man naar me toe die ik niet kende. Hij zei: ‘Wat zoek je?’ Ik zei: ‘Niets.’ ‘Jawel hoor’, zei hij, ‘ik zie het in je ogen.’ Hij had gelijk. Ik was op zoek naar God. Hij vertelde mij dat Jezus de Weg, de Waarheid en het Leven is. Het was de allereerste bijbeltekst die ik in mijn leven hoorde. Zo krachtig en wonderbaarlijk. Ik begon te huilen. M’n leven trok als een film aan me voorbij, alle fouten die ik had gemaakt en de zonde die ik had begaan. Aan het eind ervan stond Jezus met open armen op mij te wachten. Om mij welkom te heten en te vergeven.”

“Ik moet wel praten over Jezus, over Zijn liefde en vergeving.”

Je zet je met veel enthousiasme in voor komopdethee.nl, een initiatief van Gave. Waarom?

“Ik moet wel praten over Jezus, over Zijn liefde en vergeving. Hoe zou ik dat niet kunnen doen? Dat is mijn opdracht en dat doe ik in Befarmaeed chai (Kom op de thee in het Farsi, de taal die Iraniërs spreken). Natuurlijk gebeurt het ook via mijn stichting Safe House Ministries. Daar trainen en coachen we mensen op allerlei onlinebijeenkomsten om Gods liefde te delen. Maar in Befarmaeed chai mag ik direct anderen vertellen over Jezus. God verlangt ernaar om alle mensen te redden en te laten komen tot kennis van de waarheid. Maar dat gebeurt niet als we stil blijven zitten en niets doen. God wil ons gebruiken. Als wij niet praten met onze familie, vrienden, collega’s, buren, vluchtelingen, dan gebeurt er niets. Als wij ons hart niet openen om gebroken mensen te ontvangen, hoe kunnen zij dan genezen, de waarheid leren kennen en bevrijd worden? Wij zijn geroepen om geliefd te worden, maar ook om anderen lief te hebben en te vertellen over de liefde van God. En Befarmaeed chai is een fantastische manier om deze roeping te volgen.

Hoe ben je in contact gekomen met Gave?

“Gave kende ik nog van vroeger, ik heb wel eens gesproken op een jongerenweekend. Tijdens de coronacrisis werd ik uitgenodigd door Diana, een lieve Gave-medewerkster, om mee te denken over de oprichting van Kom op de thee. Vanaf het begin heeft het initiatief mijn hart geraakt. Niet alleen door de chai, de thee, waar ik natuurlijk erg van houd. Maar vooral omdat de visie van Kom op de thee zo dicht bij mijn droom ligt: een veilige plek, waar je relaxed kunt zitten, waar vriendelijkheid is. Waar mensen liefde en genade met je delen, met je thee drinken, en vooral ook naar je luisteren en met je bidden tot God, die een liefdevolle Vader is.”

Wat is je hoop voor komopdethee.nl?

“Ik hoop dat ik, samen met dit leuke team van komopdethee.nl, nog veel meer asielzoekers en Farsisprekende mensen in Nederland kan bereiken. Zoveel mensen moeten nog van Jezus horen, maar gelukkig hebben we ook veel middelen om hen te bereiken. Met getuigenissen of mooie bijbelteksten op social media, met films en kinderprogramma’s op YouTube, met een mooi lied, een goed boek of een eenvoudig gebed. Altijd als ik online ga, denk ik: misschien zit er op dit moment wel een andere Dariush achter de computer of telefoon, net als ik vroeger op zoek naar waarheid, liefde en genade, op zoek naar God.”

Tekst: Jacomine Oosterhoff
Uit: Weergave, maart 2021

Hier vind je meer inspirerende verhalen

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world