Derrick: groepsleider op Gave-jongerenkamp

Tot diep in de nacht een Koerdische dans oefenen, lange en serieuze gesprekken voeren met jongeren van verschillende religies en tal van spelletjes spelen. Dat zijn de highlights van het Gave-jongerenkamp volgens Derrick Vorstelman uit Woudenberg. “Maar het is vooral een verrijking van jezelf.” 

Afgelopen zomer ging Derrick (25) voor het eerst naar een Gave-jongerenkamp. “Twee maanden voor de zomer gaf een jongerenwerker van Gave een presentatie in mijn kerk. Een vriend van mij, die als kok naar een jongerenkamp zou gaan, vertelde me vervolgens dat ze leiding zochten.

Ik werk in het onderwijs, ben leerkracht van groep 8, en heb al vaker meegedraaid met recreatieteams. Maar ik had niet veel ervaring met vluchtelingen. Vooral de mix van Nederlandse en vluchtelingenjongeren was voor mij de reden om dit juist te doen.”

De voorbereidingsdagen voor de kampleiding ervoer Derrick als heel waardevol. “Je legt alvast een basis als team en maakt vooraf afspraken met elkaar. Dat geeft rust en zorgt voor een relaxte start van de kampweek.”

“De jongeren staan ook echt open voor contact. Het was supersnel vertrouwd.”

In het weekend voordat de jongeren arriveren, is de leiding al op de kamplocatie aanwezig. “Dat is een fijne start. Je leert elkaar en de locatie al wat kennen en we namen tijd voor samen bidden en bijbellezen. Daardoor leef je heel ontspannen toe naar de maandag. Als de jongeren dan arriveren, heb je alle tijd en aandacht voor hen.”

De eerste dag was wel een beetje onwennig, blikt Derrick terug. “Ik moest met de auto jongeren ophalen van het station. Het zijn geen kinderen; die zijn vaak enthousiast en open naar vreemden. Bovendien spreken sommigen van hen nauwelijks Nederlands.”

Met behulp van wat spelletjes, zoals bijvoorbeeld Jenga, ontstond er toch vrij snel een natuurlijk contact. “Het was niet geforceerd of moeilijk. De jongeren staan ook echt open voor contact. Het was supersnel vertrouwd.”

Derrick

De dagelijkse bijbelstudies met de jongeren vond Derrick enorm waardevol. “Dat was een prominent deel van het kamp en heel erg mooi. Maar wel anders dan met uitsluitend christenen. Hier waren ook jongeren die niet geloven of juist overtuigd moslim zijn. Dat maakte het soms wel lastig: hoe kun je dieper komen in het gesprek en het christelijke geloof delen, zonder de ander te kwetsen of zelfs het geloof van de ander onderuit te schoffelen.”

De gesprekken met de jongeren waren soms ook emotioneel best zwaar, erkent Derrick. “Je hoort zoveel verhalen. Dat raakte me wel. Ik hoop dat God ze aanraakt en bereikt. Eén van de jongens zei aan het eind van de kampweek: je hebt mijn leven veranderd. Daar ben ik dankbaar voor. Ik hoop dat deze jongeren uiteindelijk meer zicht op het Evangelie krijgen.”

Terugblikkend weet Derrick één ding heel zeker: “Ik ga in de toekomst nog een keer mee!”

Nieuwsgierig geworden naar Gave-jongerenkamp? Kies jouw ideale week en leeftijd en meld je aan als leider!

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world