Laat merken dat je er voor ze wilt zijn

Ds. F. Hoek

“Het is een kwestie van christelijke barmhartigheid”, zegt dominee F. Hoek, predikant van de hervormde gemeente van Alblasserdam als het gaat over omzien naar vluchtelingen. “Laat merken dat je er voor ze wilt zijn.”

“Een warm hart voor vreemdelingen: dat is een bijbelse opdracht. In het Oude Testament staat beschreven hoe we met vreemdelingen moeten omgaan en het is ook een kwestie van christelijke barmhartigheid. In mijn gemeente zijn verschillende vluchtelingen. Mensen met een heftig levensverhaal en vaak traumatische ervaringen.

We proberen om deze vluchtelingen heen te staan door voor hen te bidden of pastoraat te bieden. Daarnaast is praktische hulp belangrijk. Als iemand een huis toegewezen krijgt, helpen we met inrichten. Er zijn ook gemeenteleden die vluchtelingen wegwijs maken in de buurt, helpen zoeken naar werk of taalles geven.

Vaak nemen Nederlanders een afwachtende houding aan als asielzoekers een status krijgen en in de wijk terechtkomen. Mijn advies is om contact te maken, zeker als christen. Niet opdringerig, maar wel vriendelijk. Laten merken dat je er voor ze wilt zijn. Voor vluchtelingen is het belangrijk om contact te hebben met Nederlanders. Mensen moeten de kans krijgen om een netwerk op te bouwen.”

 

Hier vind je meer inspirerende verhalen

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world