Ik kan veel leren van vluchtelingen

Ds. Lieuwejan van Dalen

In het Drentse Hoogeveen is de Christelijke Gereformeerde Kerk in 2015 betrokken geraakt bij vluchtelingen. “Een Gave-medewerker heeft goede adviezen gegeven hoe we in Hoogeveen het werk kunnen opzetten”, vertelt ds. van Dalen.

Ds. van Dalen: “Onze kerkelijke gemeente raakte opeens betrokken bij het asielzoekerscentrum door een vraag van een zustergemeente. De gemeente van Mussel vroeg of wij een Pakistaanse evangelist, die naar Hoogeveen verhuisd was, wilden bezoeken.”

Predikant van Dalen zocht de vriendelijke Pakistaanse man op. Het bleek een inspirerende organisator te zijn. “Hij wilde samen een paasbijeenkomst organiseren. Over de inhoud had hij een helder voorstel: een lekkere maaltijd, gezelligheid en duidelijke uitleg van het Evangelie. Hij zorgde voor de uitnodigingen. Veertig asielzoekers kwamen op de bijeenkomst af. De volgende zondag regelden we vervoer naar de kerk, was er vertaling en werd er gebeden in twee talen.”

Na de plotselinge enthousiaste start, wilde de gemeente het werk vaste, georganiseerde vorm geven. Predikant van Dalen is daarom blij met Gave. “Een medewerker heeft goede adviezen gegeven hoe we in Hoogeveen het werk kunnen opzetten. Zo zijn we gestart met een wekelijkse bijbelstudie. Ook praktische hulp, zoals kleding uitdelen, is vanuit de gemeente opgezet. Voor vluchtelingen is het waardevol om niet in de afhankelijkheidsrol te zitten, maar ook iets terug te kunnen doen. We hebben de vluchtelingen betrokken bij de opzet van een Dorcas kringloopwinkel. Sommige vluchtelingen hielpen met schilderen, kluswerk en de verhuizing.”

“Met al onze vragen kunnen we terecht bij Gave”

Nu het werk eenmaal loopt, beseft predikant van Dalen dat het nodig is om trouw door te gaan als gemeente. “Bij sommige gemeenteleden kost het wat meer tijd om te wennen aan vluchtelingen in de kerk. Kan dat wel, een moslim in de kerk? Als predikant benadruk ik hoe we vanuit de Bijbel naar vluchtelingen kunnen kijken. Wat zou ik willen als ik in dezelfde situatie als de vluchteling zou zitten? Daarnaast is het nodig dat een groepje gemeenteleden de praktische organisatie voortzet.”

De contacten met vluchtelingen doen van Dalen goed. “Ik ben dankbaar. Ik kan veel leren van vluchtelingen. Vooral de christenen onder hen zijn een spiegel voor mij. Ze staan vaak zo vast in hun geloof, hebben in hun land veel verloren, maar houden zich vast aan God.” Ook moslims toonden interesse in het christelijk geloof. “De brochure ‘In goede aarde’ heeft ons goed geholpen toen we een doopaanvraag kregen van een moslimbekeerling. Met al onze vragen kunnen we terecht bij Gave.”

 

Hier vind je meer inspirerende verhalen

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world