Kijkje in de keuken van de Gave-kampen

Het is één van de belangrijkste ingrediënten van de Gave-kampen. Zonder dit is er geen sterke koffie en warme thee, geen stevig ontbijt, lekkere lunch of deftig driegangendiner. Het is de absolute smaakmaker van het kamp: de keukenbrigade!  

Moe maar tevreden komen ze aan het einde van de kampweek uit de keuken die zes dagen lang hun domein was. Samen met de Iraanse kok Jeremy waren de vier vriendinnen Naomi, Jenneken, Anne-Marije en Sanne de spreekwoordelijke olie van het Gave-kamp. Ze doen dit nu voor het vierde jaar. “Het is voor ons eigenlijk een soort van vriendinnenweek.” 

Vroeg in de weer

Voordat de eerste deelnemers ‘s ochtends doorgaans hun ogen opendoen, zijn de keukenprinsessen al druk in de weer. “Om 7 uur beginnen we met de voorbereiding van het ontbijt. Dat is meestal brood. Maar we doen er wel altijd iets bij, zoals fruit, roerei of een kaneelbroodje”, vertelt Naomi (midden op de foto).  

“Daarna is er stille tijd. Dan beginnen we met het snijden van de groente en het vlees. We willen zelf ook heel graag wat van het programma meemaken, dus dan combineren we het met een keukenactiviteit, zoals snijden of aardappels schillen. Dat kun je namelijk ook prima buiten de keuken doen.” 

Extraatjes erbij

Tegen 11 uur zijn de voorbereidingen voor de lunch gereed. “We maken alles vers, zeker geen soep uit blik”, verzekert Naomi. “Er zijn ook altijd wel mensen met allergieën waar we rekening mee moeten houden. En ook hierbij doen we steeds wat extra’s, zoals tosti’s of hamburgers.”  

Na de lunch, waarbij de dames zelf ook graag aanschuiven bij de deelnemers aan tafel, volgen de voorbereidingen voor het avondeten. En jawel: opnieuw snijden, dit keer voor de salades. “Daarnaast maken we ‘s middags ook regelmatig lekkere hapjes uit andere culturen, een taart of een watermeloensnack. Of we storten ons op een speciaal toetje.” 

Super moeilijk recept

Ook duiken er soms jongeren de keuken in om een lekker hapje klaar te maken als verrassing voor een ander. “Veel vluchtelingen kunnen al goed koken. Vijf tienermeiden maakten deze week zonder hulp een traditioneel gerecht. Volgens kenners was dat een super moeilijk recept. Bleek dat ze het gewoon van YouTube hadden gehaald”, lacht Naomi. 

Het laatste halfuurtje voor het avondeten is er altijd even stress boven de potten en de pannen. Maar zodra de maaltijd wordt opgediend, klinkt er doorgaans een luid applaus. “We worden er elk jaar beter in. Zelfs de curry’s zonder vlees vielen goed in de smaak. Iemand zei: Jullie staken er ook een heleboel liefde en aandacht in.” 

“Iemand zei: Jullie staken er ook een heleboel liefde en aandacht in.” 

De tropische temperaturen maakten het dit jaar wel extra uitdagend. “Je maakt korte nachten. Dan ben je ongelofelijk moe en dan sta je in de hitte te snijden met een bot mes en een grote tas kip naast je…”, zucht Naomi. Maar de persoonlijke contacten met de jongeren geven haar vervolgens weer veel energie. “Tijdens het eten heb je vaak even een privémoment met één van hen.”   

Zingend serveren

De bonte avond is het hoogtepunt van de kampweek. Deze wordt ingeleid met een driegangendiner die door de dames zingend wordt opgediend. “We schrijven overdag nog vlug een liedje. En vlak voor het eten springen we kort onder de douche om de uienlucht van ons af te spoelen en ons vervolgens mooi uit te dossen. Daarna komt de ontlading. En een gevoel van opluchting.” 

Op de ochtend van vertrek worden de overgebleven restjes als ontbijt geserveerd. “We hanteren een no-waste-beleid, dus geen verspilling van voedsel”, legt Naomi uit. “Dan zijn we creatief met de overgebleven rijst, cheesecake of spaghetti. En dat gaat er bij de meeste deelnemers allemaal nog heerlijk in.”  

En dan komt de tijd om afscheid te nemen van de jongeren. “Dat is vervelend”, bekent Naomi. “En je bent moe.” Maar volgend jaar duiken de vier vriendinnen ongetwijfeld weer vol energie de keuken van één van de Gave-kampen in.  

Tekst: Anna Klappe 

Foto: Nathalie van der Straten

Vlnr: Anne-Marije, Sanne, Jenneken, Naomi en Jeremy

Hier vind je meer inspirerende verhalen

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world