Heleen azc Amsterdam

Zes jaar geleden is Heleen teruggekomen uit het Midden-Oosten waar ze als zendeling heeft gewerkt. Daar heeft ze de Arabische taal geleerd wat haar nu goed van pas komt in het asielzoekerscentrum (azc) in Amsterdam. Sinds kort werkt ze daar als taaldocent.

Naast het leren van de taal helpt Heleen de asielzoekers ook een weg te vinden in deze andere cultuur. “Zo had ik vandaag bijvoorbeeld een gesprekje over vlees, maar kwamen we uiteindelijk uit op Pasen. Het gesprek loopt soms van het een op het ander: je bent vaak niet alleen bezig met de taal.”

Taalles

De taalles wordt gehouden in een café in het azc, een leuke ruimte met wat tafeltjes en een bar. In het taalcafé weten ze dat Heleen christelijk is. Daar moet ze natuurlijk wel voorzichtig mee zijn, want het is niet de bedoeling dat er geëvangeliseerd wordt in het azc. Ondanks dat gelooft Heleen dat de asielzoekers mogen weten dat ze christen is door de manier waarop ze met hen omgaat. “Ik hoop en bid dat ze zien dat ik ze graag help en een groot hart heb voor ze. Dat ze daarin iets van Jezus mogen zien.”

“Ik ben geen geboren leraar, maar het geeft mij voldoening om deze mensen te helpen en hen de taal te leren.”

Taal en kunnen communiceren is heel belangrijk om je ergens thuis te voelen, vindt Heleen. Daarnaast is ook hoop erg belangrijk. “Zo sprak ik laatst bijvoorbeeld een Iraanse jongen, die zit al vier jaar in het azc met twee kleine kindertjes: één van drie en één van vijf jaar oud. Hij en zijn gezin hebben nog steeds geen status en worden van het kastje naar de muur gestuurd. Dat is natuurlijk niet echt hoopgevend. Als iemand met zo’n verhaal naar mij toe komt, dan bid ik soms voor diegene. Dat heb ik ook gedaan voor deze Iraanse man. Hij is zelf moslim, maar vond het goed dat er voor hem werd gebeden. Later kwam hij mij met een grote glimlach thee brengen.”

Kracht van gebed

Naast de taalles is Heleen ook actief in een gebedsgroepje. Dit is interkerkelijk en met mensen die in Amsterdam met moslims werken. “We bidden voor mensen persoonlijk, we bidden voor het taalcafé en we bidden voor kerken. Eén keer in de maand komen we daarvoor samen. Dat is via-via ontstaan. Als je hart voor de zaak hebt, mag je aansluiten en meebidden.”

Heleen gelooft heilig in de kracht van gebed. “Het is heel belangrijk om voor vluchtelingen te bidden: gebed is de basis, het fundament. Voor God is niets hopeloos. In sommige situaties kan je zelf niks behalve er voor je naaste mensen zijn en voor ze bidden, échte verandering kan en mag je dan alleen van God verwachten.”

Bid mee

Bid met Heleen mee voor asielzoekers en vluchtelingen in het taalcafé. “Ze komen vaak uit een moslimland waar ze moeilijk kunnen kiezen voor een andere religie. Hier zijn ze in een vrij land, met vrijheid van godsdienst en meer vrijheid en gelegenheid om te horen over het evangelie. Ik bid dat zij hier Jezus mogen leren kennen.”

Foto: privébezit

 

Hier vind je meer inspirerende verhalen

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world