Leven met een achterban

Gerben van Wijnen heeft in 2022 besloten om fulltime bij Gave aan de slag te gaan. Van een baan in de bouw naar een baan als missionair veldwerker; van een vast salaris naar het moeten opbouwen van een achterban. “Het was geen makkelijke beslissing om afstand te nemen van het comfortabele en de zekerheid van een goed inkomen. Ik geloofde dat God met een reden dit werk op mijn pad bracht, maar om daadwerkelijk die stap ook te zetten… dat vond ik wel spannend en lastig.”  

Als veldwerker in Brabant is Gerben onder andere betrokken bij het asielzoekerscentrum in Gilze. Momenteel is het vooral bezoekwerk. “Zodra ik wat langer contact heb en mensen beter leer kennen, ontstaat er soms een opening om over het geloof te delen. Zo had ik laatst contact met een vluchteling die mij om een Arabische Bijbel vroeg. Een week later bleek hij overgeplaatst te zijn naar een ander azc. Ik ben dankbaar dat ik Gods woord nog aan hem mee kon geven voordat ik hem uit het oog verloor. Dat zijn voor mij bijzondere momenten.”  

Onzeker salaris

Zijn nieuwe baan bevalt hem goed en Gerben vertelt enthousiast over de vluchtelingen die hij tegenkomt. Toch was de overstap van een ‘veilige’ baan in de bouw naar een onzeker salaris bij Gave wel even wennen. “Zonder dat ik op zoek was, kwam de vacature van veldwerker bij Gave op mijn pad en ik raakte enthousiast. Het contact met vluchtelingen en kerken sloot goed aan bij het bezoekwerk wat ik al jarenlang als vrijwilliger deed. Ook het missionaire heeft altijd wel een beetje geborreld, maar toen ik de vacature verder las en zag dat ik met een achterban moest leven, liet ik het toch maar even voor wat het was.” 

De dagen erna viel diverse keren vanuit de Bijbel en de podcasts die hij luisterde de focus op vreemdelingen en andere culturen. Ook de tekst in Openbaring 7 kwam voorbij, waarin staat dat alle volken en naties voor Gods troon zullen staan. “Alles paste zo mooi in elkaar, dat ik toch besloot een brief te schrijven. Dat heeft wel nog even geduurd trouwens; er is ruim een half jaar overheen gegaan voordat ik echt die keuze kon maken.” 

Tweerichtingsverkeer 

Na het grotendeels afronden van de door Gave aangeboden cursus om medewerkers te steunen in het opbouwen van een achterban, is Gerben begonnen met het benaderen van mensen. “Het kost veel tijd en energie, maar het is leuk om te doen en ik krijg vaak positieve reacties. In de presentatie die ik geef als ik langskom, laat ik mijn missie zien en bied ik mensen de kans daaraan bij te dragen. Ik vraag ze heel concreet of ze mijn werk willen steunen, in gebed of met een financiële bijdrage. Ik laat ook duidelijk zien dat het tweerichtingsverkeer is. Als de personen die me steunen – ik noem ze mijn partners – in een situatie terechtkomen waarin gebed nodig is, wil ik daar ook mijn rol in spelen. Het is niet zo dat ik mijn hand ophoud, ik wil graag een samenwerking aangaan.”   

Uitdaging en zegen

De overgang van zijn baan in loondienst naar het onzekere veldwerk bij Gave was voor Gerben een uitdaging, maar heeft ook zegen meegebracht. “De grootste uitdaging was denk ik de eerste stap zetten: in vertrouwen en geloof. Daarna moest ik er gewoon mee aan de slag gaan. En dat was, zeker in het begin, best lastig. Op die momenten was het goed om te beseffen dat het niet om mij en mijn luxe gaat, maar om het werk dat ik in Gods koninkrijk mag doen. Vanuit die focus mag ik vrijmoedigheid ervaren en mensen vragen deel uit te maken van mijn achterban. De zegen daarvan is om die steun te ervaren en te beseffen dat God voorziet.”

Tekst: Anande Schot | Foto: Gea Dijkstra (Blooming pictures)

Gepubliceerd in Weergave 1, 2023

Hier vind je meer inspirerende verhalen

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world