Adempauze voor vluchtelingen

Marieke Bos HoJ Deventer

Het zijn vreugdevolle vlammen in het donkere landschap van de asielproblematiek. De Houses of Joy die Gave realiseert vlakbij asielzoekerscentra zorgen voor hoop en blijdschap voor de vluchtelingen die vaak lang wachten en regelmatig moeten verhuizen naar een andere locatie waardoor contact maken soms moeilijk is.  

Marieke Bos is veldwerker bij Gave in Deventer, waar een asielzoekerscentrum en een noodopvang is gevestigd. Twee jaar geleden zette zij samen met een aantal gemeenteleden van de International Christian Fellowship de eerste stappen voor een House of Joy. “We begonnen met laagdrempelige taallessen en deden een interessepeiling bij kerken en vrijwilligers. Het is een ontdekkingsreis met veel uitproberen”, blikt ze terug.  

Na een oproep in de kerken, meldden zich tien vrijwilligers aan. “Dit is nu een trouwe groep die een grote inzet levert. Inmiddels worden er naailessen gegeven aan vrouwen en er zijn taallessen voor mannen en vrouwen apart. Dan zijn ze vrijer in wat ze willen vertellen of om vragen te stellen”, ervaart Marieke. De bijbelstudies worden wel aan een gemengde groep gegeven.  

“Het doel is samenzijn en vertrouwen opbouwen.”

“Het doel is samenzijn en vertrouwen opbouwen. We tonen informele en persoonlijke interesse in de vluchtelingen en helpen hen zo met integratie. In het House of Joy kun je lachen, huilen en bidden tegelijk.” 

Ontmoeting 

Het House of Joy in Deventer heeft onderdak gevonden in ‘De Ontmoeting’. Dit is een interkerkelijk inloophuis midden in de binnenstad waar ook andere organisaties zijn gevestigd met een boekwinkel en verkoop van tweedehandskleding. Hierdoor ontstaat er makkelijker contact tussen vluchtelingen en Nederlanders, maar ook tussen vluchtelingen onderling. Marieke: “Een Irakese kapper nodigde eens een Iraanse vluchteling uit om in zijn kapperszaak te komen kijken. Terwijl deze landen met elkaar in oorlog zijn geweest.” 

Taalcoach 

Arie de Bie is één van de vrijwilligers die zich aanmeldde voor het House of Joy in Deventer. “Vanaf 2020 ben ik minder uren gaan werken. Dat bood ruimte voor andere activiteiten, waaronder vrijwilligerswerk. Omdat ik veel gereisd heb over de hele wereld en andere culturen heb ontmoet, koos ik voor het geven van taallessen.  

“Het is elke week weer een verrassing wie er komen.”

Het is elke week weer een verrassing wie er komen en welk niveau de deelnemers hebben. Dat vraagt wel een behoorlijke portie improvisatie. We hebben altijd oefeningen paraat en werken met een thema. Dan kan iedereen op zijn niveau aansluiten. Daarbij maken we ook gebruik van spelletjes. Zo hebben we gaandeweg zelf een invulling gevonden voor de taallessen.”

Landelijk netwerk van Houses of Joy 

Een House of Joy biedt vluchtelingen een adempauze in hun onzekere asielperiode. Hier is ruimte voor diaconale, missionaire en pastorale activiteiten op een neutrale plek, los van het azc en het vluchteling zijn. De locatie is bij voorkeur op loopafstand van het azc of gevestigd langs een route naar essentiële winkels. Een kerkgebouw kan een drempel opwerpen voor niet-christenen.  

Inmiddels zijn in Luttelgeest, Harderwijk, Zutphen en Katwijk al enkele jaren Houses of Joy actief. Vorig jaar zijn daar Amersfoort, Almelo, Deventer en Arnhem aan toegevoegd; deze locaties zijn nog in opbouw. Dit jaar is een start gemaakt met een House of Joy in Ter Apel en er zijn verkenningen gaande voor Apeldoorn, ’s-Gravendeel en Delfzijl. Gave streeft ernaar om in 2025 actief te zijn op 15 locaties, zodat er een landelijk netwerk ontstaat. 

Gave werkt hierbij altijd samen met de lokale kerken die actief betrokken zijn of worden bij de activiteiten en financieel meedragen.

Gepubliceerd in Weergave 3, november 2023

Tekst: Anna Klappe | Foto: Lisette Vossebelt 

 

Hier vind je meer inspirerende verhalen

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world