Kerken actief bij noodopvang Walibi

In oktober 2022 opende op het evenemententerrein van Walibi in Flevoland een tijdelijke noodopvang voor circa 1500 vluchtelingen. Dit was nodig om het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. De kerken in de omringende plaatsen sloegen de handen ineen om de asielzoekers een warm welkom te geven.
“Het was ontzettend druk”, blikt Nellie Philipsen terug op de eerste bijeenkomst die het diaconaal platform Dronten eind oktober organiseerde. “Ze kwamen zelfs vanuit ‘t Harde.” Nellie werd één van de kwartiermakers voor activiteiten onder de vluchtelingen. “In onze kerk zijn we al lange tijd actief voor het asielzoekerscentrum in Dronten. We zamelen bijvoorbeeld kleding in en delen rond Kerst en Pasen als kerken gezamenlijk voedselpakketten uit.”
Wim Westendorp raakte vanuit de diaconie in Elburg een jaar geleden betrokken bij Oekraïners. Hij bood aan in gesprek te gaan met het Centraal Orgaan Asielzoekers. “Ik wilde weten of er ruimte was voor activiteiten in de noodopvang en waaraan behoefte was. Hun reactie was positief. Ze zeiden: richt je op vrouwen en kinderen, die zijn het meest kwetsbaar. Al is er maar één die je daardoor een glimlach kunt geven.”
“Al is er maar één die je daardoor een glimlach kunt geven.”
Tijdelijkheid project
Er werden flyers gemaakt en uitgedeeld in de kerken. Hierop reageerden ongeveer veertig vrijwilligers. “De tijdelijkheid van dit project heeft hieraan bijgedragen; het was vanaf het begin duidelijk dat het tot april zou zijn”, zegt Wim. Gaandeweg breidde het aantal vrijwilligers zich uit. “Vanwege de enthousiaste verhalen”, meent Nellie. “Ze vonden het zo leuk!” Via Gave werd informatie verzameld om contact met vluchtelingen te maken. Rond Kerst deelden ze welkomsttasjes uit. “Omdat het een feest van het Licht is, deden we er een leeslampje bij.”
De vrouwenvereniging uit Elburg startte met een wekelijkse creamiddag op maandag. Drie gepensioneerde onderwijzeressen gingen lesgeven. Voor moeders met baby’s en peuters werd een ochtend voor ontmoeting en spel georganiseerd. Op meerdere dagen waren er taallessen en om de week op zaterdag een kinderactiviteit. Daarnaast werden er sportactiviteiten gehouden op het terrein.
Nellie regelde tevens gratis optredens van een plaatselijk koor en trommelaars. Ook een bigband uit de regio trad belangeloos op. “Dat was een fantastische avond. De vluchtelingen waren er zo helemaal uit en konden hun vluchtverhaal even loslaten.”
Uitjes en plezier
Wim vertelt over het dagje kringloopshoppen in Elburg inclusief stadswandeling. Na afloop was er gratis koffie, aangeboden door een restaurant. “De auto’s reden afgeladen terug naar de opvang”, lacht hij. Ook kregen de moeders met kinderen een dagje uit aangeboden door een indoor speelparadijs in Dronten. Een lokale organisatie regelde gratis busvervoer. “Het was een feest met limonade en patat. Ze zaten zo te genieten!”
“Het was een feest met limonade en patat. Ze zaten zo te genieten!”
Het plezier was een welkome afleiding van de dagelijkse sleur en persoonlijke nood. Zoals voor de christelijke vrouw die behoorlijk in de mineur zat, maar door de ontmoetingen weer wat opfleurde. En voor de vrouw die foto’s van haar luxe huis in Syrië liet zien – een schril contrast met de tenten waarin ze in Biddinghuizen werden opgevangen.
Er waren ook mooie ontmoetingen. Nellie herinnert zich de Turkse professor die zo leergierig was, maar die vanwege de slechte wifi niet kon leren. “Ik attendeerde hem op de bibliotheek in Dronten waar hij Nederlandse boeken kon lezen. Hier ben ik hem nog een paar keer tegengekomen.”
Studeren in de nacht
Wim vertelt over de Syrische man die grote indruk op hem heeft gemaakt. “Hij was in de zomer in Ter Apel aangekomen, maar leerde heel snel de Nederlandse taal. Vervolgens gaf hij zelf les aan een groep van ongeveer veertig man. Op een dag zag hij er heel moe uit. Toen bleek dat hij elke nacht studeerde, om overdag les te kunnen geven.”
“Ze zeiden mammi tegen mij. Het is prachtig wat je voor hen kunt betekenen.”
Nellie werd gaandeweg ‘moeder van de vluchtelingen’ genoemd. “Ze zeiden mammi tegen mij. Het is prachtig wat je voor hen kunt betekenen.” Dat ervoeren ook veel vrijwilligers. “Sommigen wisten niet hoe ze contact met vluchtelingen moesten maken. Maar door de activiteiten ontdekten ze, dat het heel simpel kan zijn. Door liefde en warmte te geven. Dat kan zonder woorden. En dan ontvang je zelf ook liefde terug.”
Opent in jouw buurt een (tijdelijke) asielopvang? Kom ook in actie en bestel ons Kardemom startpakket.
Gepubliceerd in Weergave juli 2023
Tekst: Anna Klappe, foto: Lisette Vossebelt