Kerstfeest in Nederland

“Wat was je mooiste kerst in Nederland?” Nasali en Hovik aarzelen geen moment: “Toen we op tweede kerstdag mochten eten bij een Nederlandse familie.” Kerstfeest vieren als vluchteling in Nederland. Op vele plaatsen wordt er wat georganiseerd voor asielzoe­kers, wat betekent dat voor hen?

Samen met Jannie Langius ben ik op bezoek bij Nasali en Hovik. We kijken terug op acht jaar kerstfeest in Nederland. Gevlucht uit Armenië wonen ze eerst vier jaar in een azc, waar ze nauwelijks in aanraking met Nederlandse christenen komen. Ze gaan weliswaar af en toe naar een kerk, maar echt contact ontstaat er niet. Dit verandert als ze verhuizen naar het AZC in Drachten. Door Jannie en anderen ra­ken ze betrokken bij een gemeente en de activi­teiten van de werkgroep Kerk en vluchteling.

Nasali vertelt over kerst in Armenië. “Iedereen viert daar kerst, het is echt een feest voor de familie, samen naar de kerk en speciaal eten. Niet heel overdadig, maar juist sober omdat Oosters Orthodoxe christenen in deze periode vasten van dierlijke producten. Toch wist ik toen niet wat kerst betekende. Natuurlijk, Je­zus was geboren. Maar wat Hij voor mij heeft gedaan, besefte ik niet. In Drachten werden we uitgenodigd voor een kerstviering. Omdat we Jannie hadden leren kennen, gingen we er naar toe. Het werd een bijzondere middag.”

“We merkten in alles liefde en acceptatie”

Acceptatie

De opzet in Drachten is eenvoudig. Het draait om het samenzijn van Nederlandse christe­nen en bewoners van het AZC. Waarom het deze eerste keer zo bijzonder is? Hovik pro­beert het uit te leggen: “Het was echt nieuw voor ons. Het was de eerste keer in Neder­land dat we gelijk waren met andere mensen. Hier waren mensen waarmee we echt samen konden zijn. Christenen die er voor ons wil­den zijn. We merkten in alles liefde en accep­tatie.” Nasali vult hem aan: “Dat er iemand is die naar je verhaal wil luisteren, die met je wil bidden, dat is meer waard dan een miljoen euro!” Deze band met de christenen in Drachten is gebleven, Nasali benadrukt nog een keer hoe belangrijk het is geweest: “Als anderen met je meelopen op een moeilijke weg, voel je je niet alleen, het is een groot cadeau”. Door deze contacten ging Nasali ook steeds meer leren over Jezus Christus. Na twee maanden in Nederland, is Jezus aan haar verschenen in een droom en dat brengt een geweldige rust in haar leven. Maar in Drach­ten leert ze pas echt de Bijbel en het werk van Jezus Christus kennen. Door alles heen, mag ze nu zeggen: “Mijn leven is veranderd. Ik wandel nu met God.” En daarmee is ook kerst veranderd: “Het is de blijde dag vanwe­ge de geboorte van Jezus. God geeft ons een nieuwe kans, door zijn Zoon te geven!”

Tekst: Marco Vos
Uit: Weergave december, 2008

 

Hier vind je meer inspirerende verhalen

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world