Bijbelstudie in coronatijd

“De situatie voor en na corona is een wereld van verschil,” vertelt de Iraanse Masoud. Hij is intercultureel werker onder vluchtelingen die net als hijzelf Farsi spreken. “Ik doe mijn werk nu online vanwege de coronamaatregelen. Ik mis het persoonlijke contact, maar het heeft ook deuren geopend.”

Masoud (51 jaar) groeit op in een islamitisch gezin en wordt op latere leeftijd christen. Om die reden vluchtte hij vijf jaar geleden met zijn vrouw en twee dochters naar Nederland. “Ik voel een enorme drang om over Jezus te vertellen. Ik wil vooral mensen met een moslimachtergrond informeren over de Bijbel. Niet om hen te dwingen christen te worden, maar zodat een keuze hebben.” Hij begon daarom zodra hij in Nederland kwam, een gespreksgroep in het azc waar hij woonde. “Ik heb zelf ervaren dat het christelijk geloof zoveel rust brengt, dat gun ik andere mensen ook.”

De bijbelstudiegroep groeide, net als Masouds liefde voor missionair werk. Inmiddels heeft hij een verblijfsvergunning en in 2019 ging hij aan de slag als intercultureel werker bij stichting Gave. “Ik begeleid gespreksgroepen bij verschillende asielzoekerscentra. Door corona is het niet meer mogelijk om elke week bij elkaar te komen. Ik mis dat persoonlijke contact enorm. Gelukkig is online communicatie wel mogelijk. Alle kleinere groepen zijn nu verzameld in één WhatsAppgroep. Zo kan het werk toch doorgaan!”

‘Eerder kwamen we één keer in de week bij elkaar, nu zijn we de hele week verbonden.’

Nieuwe kansen

Het was voor Masoud geen vraag of hij de bijbelstudiegroepen moest voortzetten in coronatijd. “Juist in deze tijd hebben mensen elkaar nodig. En hoe moeilijk de situatie ook is, het biedt ook nieuwe kansen.” Masoud was eerder terughoudend in online communicatie. “Ik maakte me zorgen over mijn veiligheid. Als ex-moslim moet je goed oppassen. Door online over je geloof te praten neem je extra risico, maar ik wil me niet laten leiden door angst. Natuurlijk ben ik wel heel voorzichtig, ik gebruik nergens mijn volledige naam en videobel niet.”

Altijd samen

Het aantal mensen dat meedoet aan bijbelstudie is enorm gegroeid. Inmiddels telt de WhatsAppgroep tachtig mensen. “Oud-leden die een verblijfsvergunning kregen en daarom verhuisden, haken nu weer aan. Ook doen mensen mee die eerder geen tijd hadden om naar de bijbelstudiegroep te komen”, vertelt Masoud, “Sommigen introduceerden vrienden. Er zijn zelfs twee christenen uit Iran lid van de groep. We wonen ver uit elkaar, maar zijn toch dichterbij dan ooit.”

Elke maandag plaatst Masoud een bijbeltekst in de appgroep. Deze week was dat Jakobus 3:3-5, over het in toom houden van je tong. “Veel leden van de groep zijn nieuwe gelovigen en vinden het lastig om hun geloof in de praktijk te brengen. Daarom zoek ik daar bijbelteksten bij. Door de week heen delen we onze ideeën, ervaringen en kennis aan de hand van de tekst. Soms bel ik ook met leden afzonderlijk om langer door te praten.”

Elke vrijdag sluit Masoud het gesprek in de groep af met een samenvatting. “Eerder kwamen we één keer in de week bij elkaar, nu zijn we de hele week verbonden. Corona heeft veel veranderd en ik mis écht het persoonlijke contact, maar het heeft ook zoveel moois gebracht. Ik hoop dat we daarmee doorgaan, ook als de coronacrisis straks voorbij is.”

Tekst: Aafke Lamberink
Foto: Johan Groot Jebbink
Uit: Weergave, juli 2020

 

Hier vind je meer inspirerende verhalen

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world