Mohammad: voor het eerst mee op Gave-jongerenkamp

Een oudere vrouw nodigde mij uit om naar het Gave-jongerenkamp te gaan¨, vertelt Mohammad (20) uit Hoofddorp. “Ze zei: dan doe je samen met Nederlandse en vluchtelingenjongeren allemaal leuke dingen zoals sporten en het is gezellig.”

En ze had gelijk, zegt Mohammad naderhand. “Het was supergezellig! Het was heel erg goed voor mij. Anderhalf jaar geleden ben ik vanuit Syrië naar Nederland gekomen en woon nu in een azc. Maar ik heb geen contact met Nederlanders, terwijl ik dat wel graag wil. Ik wil graag meer van de Nederlandse cultuur en de mensen leren.” 

Mohammad was aangenaam verrast door de sfeer op het kamp. “Er was volop respect voor elkaar, ondanks alle verschillende landen en culturen. Er werd echt rekening gehouden met iedereen.” 

“Er werd echt rekening gehouden met iedereen”

Het allerleukste van het kamp vond hij het samenzijn met de jongeren. “Ik ben alleen hier in Nederland gekomen, mijn ouders, broertje en zussen zijn nog in Syrië. Familie is alles voor ons. Het voelde zo goed om contact te hebben: samen te sporten, te lezen, eten en drinken. Het was fijn om hier samen te zijn als een gezin; we waren als één grote familie.” 

Dat het een christelijk kamp was, vond hij mooi. “Ik ben Koerdisch, maar niet actief moslim. Ik heb ook geen probleem met christenen. Voor mij zijn alle religies gelijk. Tijdens de bijbelstudies ontdekte ik nieuwe dingen over onderwerpen uit het christendom waar ik meer over wil leren.” 

Nu hij weer terug is in het azc onderhoudt hij nog regelmatig contact met enkele jongeren van Gave-kamp. “We praten dan ook veel over geloof. Maar verder ben ik er niet dagelijks mee bezig. Ik ben nu druk met school. Ik wil graag de zorg in; geneeskunde studeren of apotheker worden.” 

Nieuwsgierig geworden naar Gave-jongerenkamp? Kies jouw ideale week en passende leeftijdsgroep en meld je aan!

Hier vind je meer inspirerende verhalen

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world