Kerken werken samen in Burgum

Al een tijd lang vroeg Nico Wijma zich af wat hij voor zijn dorp, het prachtige Burgum in Friesland, kon betekenen. “Ik had op mijn hart om iets te doen, maar wist niet wat. Daarom heb ik een wandeling georganiseerd met een aantal mannen die ik al langere tijd ken. We zijn op een uitkijktoren gaan staan, we lazen uit de Bijbel en hebben ons hardop afgevraagd wat God van ons zou willen. Dat heeft geleid tot de Krachtcentrale, een werkgroepje van mannen.”

“In Burgum waren Geert en Tietsje actief, namens stichting Gave. Samen met Geert en de mannen van de Krachtcentrale gingen we aan de slag om activiteiten te organiseren.

Wat organiseert jullie werkgroep?
“We organiseren ieder jaar de Paasdienst en Kerstdienst. Vorig jaar hebben we voor het eerst twee kerkdiensten in het Farsi gehouden. Na afloop van deze diensten eten we met elkaar van de lekkere gerechten die zijn klaargemaakt door de mensen uit het azc en we sluiten af met een bingo. Door dit succes hebben we van de mensen die Arabisch spreken een verzoek gekregen om ook voor hen een kerkdienst te gaan houden. Daarnaast komen de werkgroep en andere vrijwilligers uit de verschillende kerken wekelijks in het azc om de gezinnen te bezoeken. We worden altijd even gastvrij ontvangen. Wat me altijd weer raakt is het familiegevoel.”

De leden van de werkgroep komen uit veel verschillende kerken. Hoe zorg je ervoor dat het werk in de kerken blijft leven?
“We hebben natuurlijk al een stabiele basis gelegd, maar we blijven alle kerken in en rond Burgum benaderen en bij ons werk betrekken. Van iedere kerk die op wat voor manier dan ook bijdraagt, zit ook iemand in de werkgroep. We verschillen wel eens van mening, maar je hoeft het niet eens te zijn om één te zijn.”

Waar loop je tegenaan?
“Ik merk wel eens dat ik op een eilandje kom te staan. ‘Dit is helemaal jouw ding’, zeggen de mensen dan. Dat klinkt leuk, maar ze bedoelen: ‘Ze blijven hier toch niet wonen, dus het heeft geen zin.’ Wat voor mij telt, is dat wij onze broers en zussen ondersteunen in een moeilijke periode in hun leven en Jezus’ liefde aan hen verkondigen. Het ondersteunen van zendingsprojecten overal in de wereld is heel goed, maar als deze vluchtelingen terug moeten naar hun land, nemen ze het Evangelie mee. Zij zijn in feite ook zendelingen!”

Welke plek hebben de vluchtelingen in de verschillende kerken?
“Ze hebben een centrale plek vooral omdat ze onderzoekend zijn naar wie Jezus is en willen leren uit de Bijbel. Het mooiste is als ze zelf opstaan om te gaan evangeliseren. Verder is het prachtig dat als er vluchtelingen gedoopt worden. Dat is een feest voor de gehele gemeenschap. Het is al gebeurd dat de stoppen eruit vliegen in het azc, omdat ze allemaal tegelijk staan te koken voor zo’n dienst. Gelukkig kunnen de COA-medewerkers daar wel om lachen. Het is belangrijk dat kerkdiensten vertaald worden. Want mensen begrijpen het evangelie toch het beste als ze het in hun eigen taal horen.”

Hoe word je in je werk ondersteund door Gave?
De kinderkampen vind ik misschien wel het mooiste werk wat we via Stichting Gave hebben opgepakt. Vorige zomer gingen er tien kinderen uit het azc naar vakantiekampen van YOY , Oase en Kaleb. Er was veel contact met het kantoor van Stichting Gave en we kregen praktische tips. De meerwaarde van Gave is voor mij ook het netwerk. We moeten hier vaak afscheid nemen, omdat mensen verhuizen naar andere locaties of toch status krijgen. Via Gave kunnen we mensen vragen om hen op hun nieuwe woonplek te bezoeken en te betrekken bij een kerk. Dat er overal christenen klaar staan om mensen welkom te heten, dat is prachtig!”

Wat is je verlangen voor vluchtelingen?
Mijn diepste wens voor hen is dat ze deel gaan uitmaken van het Koninkrijk van God. Niet van het koninkrijk der Nederlanden, want het gaat niet om het leven hier, maar om de toekomst. Dat er een vrederijk komt, waar geen verdriet is en geen oorlog. Ik verlang voor ieder mens op aarde het burgerschap van dit Koninkrijk.

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world