Dit werk maakt mijn leven echt rijk

Oud-rechercheur Sjaak Verboom overwoog om aan het einde van zijn werkzame leven zich in te gaan zetten voor mensen die leven aan de rand van de maatschappij. Dat moment kwam eerder dan hij had gedacht, bij een organisatie die hij niet kende en met een doelgroep waar hij niets mee had. “God gaat heel andere wegen dan een mens kan bedenken.”

Sjaak Verboom werkte lange tijd bij de politie, kwam daarna terecht bij de recherche en uiteindelijk bij een particulier recherchebureau. Hij stond met beide voeten in de modder. Maar toch: “Als er in de kerk werd gepreekt over zorg voor mensen die het niet redden in de maatschappij voelde ik me altijd een beetje ongemakkelijk. In mijn werk kwam ik in aanraking met allerlei mensen die in de problemen zaten. Maar om nu bewust en vrijwillig het contact met zo iemand te zoeken, dat vond ik nog wel een stap. Ik had me voorgenomen om net voor mijn pensioen iets te gaan doen op dat vlak.”

“Als er werd gepreekt over zorg voor mensen die het niet redden voelde ik me altijd ongemakkelijk”

“In 2014, precies tijdens de grote vluchtelingenstroom, kwam ik onverwacht op straat te staan. Kort daarna zag ik een advertentie van Gave. Ik woon in Harderwijk, maar had nog nooit van Gave gehoord en met vluchtelingen had ik ook niets. Ik solliciteerde op de functie van vrijwilligerscoördinator. Maar tijdens het gesprek kwam Gave met iets heel anders: ze hadden een aanspreekpunt nodig voor de asielzoekerscentra (azc). Dat vonden ze beter passen bij mijn ervaring en kwaliteiten.”

Comfortzone

“Ik doe nu dingen waarvan ik nooit had gedacht dat ik die leuk zou vinden. Bij andere mensen over de vloer komen, in een vreemde cultuur duiken, rare dingen eten en dat ook nog met moslims. Vluchtelingen leren mij om anders te gaan kijken, om de weg te gaan die Jezus voor me heeft bedacht. Vanaf het eerste contactmoment halen ze je uit je comfortzone. Door hen heb ik sommige eigen gewoontes los te laten, zeker als het gaat om m’n eigen geluk, m’n eigen bubbel, m’n eigen genieten.”

Vriendschap

“Mijn werk bestaat uit twee delen. Ik geef leiding aan een tiental veldwerkers en ik ben relatiemanager. Ik onderhoud de contacten die we al met kerken hebben en ik probeer andere kerken warm te maken om vluchtelingen in hun gemeente te ontvangen. Dat is een stuk lastiger dan een paar jaar geleden. Toen stond de telefoon hier roodgloeiend. Kerken bellen nu nog maar zelden en dat is jammer. De azc’s sluiten dan misschien, maar er komen wel steeds meer statushouders in gewone woonwijken terecht. Met hen kun je langdurige relaties opbouwen. Ik weet niet of ze allemaal zitten te wachten op het evangelie, maar ze willen in ieder geval wel vriendschap. En in een vriendschap kun je alles delen, ook je geloof.”

Rijk leven

“Ik hou van genieten, ik ga graag op vakantie en breng veel tijd door met m’n gezin. Maar toch heb ik het gevoel dat dit is wat God wil met mijn leven. Dat dit werk mijn leven echt rijk maakt. Ik heb niet het gevoel dat ik iets mis, ook niet nu ik moet leven van een achterban. Ik word voor een groot deel ondersteund door mijn eigen kerk.

“Dit werk maakt mijn leven echt rijk”

Tegelijk met mijn werk voor Gave ondersteunt de kerk ook zendingswerk in Zuid-Oost Azië. Dat spreekt natuurlijk veel meer tot de verbeelding. Wat we bij Gave doen, dat moet je altijd uitleggen. Ik onderstreep meestal dat we de kansen moeten benutten het evangelie te verkondigen aan mensen die anders niet bereikt worden. En daar horen vluchtelingen ook bij.”

Kerken bereiken

In de tijd die ik nu nog voor de boeg heb bij Gave wil ik nog wel van alles bereiken. We werken nu veel met vrijwilligers uit de kerken. Zij zetten zich persoonlijk heel hard in en we hebben hen hard nodig. Maar ik zou het mooi vinden als er meer bewustwording zou ontstaan bij de predikanten en de kerkenraden. Dat daar waar het beleid wordt gemaakt ook meer betrokkenheid en enthousiasme komt. Dat werkt aanstekelijk op de rest van de gemeente. Ik verwacht veel van de predikantenbijeenkomsten die we willen gaan organiseren. En ik hoop van harte dat er bij Gave meer relatiemanagers komen om de kerken te ondersteunen. Om het hele land te bestrijken hebben we er nog zeker vier nodig.”

Gave zoekt meer relatiemanagers. Is deze vacature voor jou?

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world