Vluchtelingen zijn een geschenk voor de kerk

‘Vluchtelingen zijn er altijd in onze gemeente geweest. Dat heeft te maken met het azc, hier in de buurt, maar ook met de Arabische evangelist die we als kerkverband in dienst hebben. Hij geeft bijbelstudies op het azc in Dronten. Met drie andere kerken in Kampen organiseren we iedere maand internationale diensten. Er komen veel vluchtelingen uit Kampen en Dronten naar onze gemeente.

In de loop der jaren hebben we Gave steeds meer ontdekt. Inmiddels is Gave voor ons een onmisbare club geworden, ze hebben daar echt veel verstand van zaken. Hun veldwerker ondersteunt ons bij de coördinatie van activiteiten voor vluchtelingen zoals bijbelstudies. We kunnen bij hen terecht voor juridisch advies. En als er een vluchteling verhuist, kan ik die via Gave zo met een andere kerk in contact brengen.

Ik schrok wel van de titel, ‘de gave kerk’. Want ik kan en wil geen ideaalplaatje neerzetten. Een flinke groep mensen rijdt trouw iedere zondag vluchtelingen naar de kerkdiensten. Maar slechts een handjevol gemeenteleden ontvangt daadwerkelijk vluchtelingen in huis en sluit vriendschap met hen. Vooral taal is een struikelblok.

Toch hebben vluchtelingen een kerk veel te bieden. Een kerk kan wel eens te vanzelfsprekend worden en dan raak je de kern kwijt. Maar als er dan een vluchteling gedoopt wordt, doet dat veel met gemeenteleden.

Ze horen het verhaal van iemand die z’n leven waagt voor het geloof, die enorm veel passie heeft voor Jezus. Dat raakt mensen diep. In die zin zijn vluchtelingen een geschenk voor de kerk.’

Wilt u weten wat uw kerk kan betekenen voor vluchtelingen? Kijk op gave.nl/kerken

 

Hier vind je meer inspirerende verhalen

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world