Lili kwam tot geloof door naastenliefde

Gerda en Lili HoJ

Vanwege politieke problemen vluchtte Lili* vier jaar geleden met haar man en zoontje uit Iran naar Nederland. Door de liefdevolle en behulpzame houding van Gerda uit Goes kwam ze tot geloof. Nu Lili een status heeft, wil ze graag betrokken zijn bij vluchtelingen als vrijwilliger in het House of Joy. “Hier kan je de liefde van God delen met de vluchtelingen.” 

Zelf stond Lili (37) aanvankelijk helemaal niet open voor contact met Nederlanders. “Ik dacht dat het racisten waren. Daarom was ik behoorlijk gereserveerd, zelfs naar mensen uit mijn eigen land. We waren gewoon bang voor alle mensen om ons heen”, vertelt Lili over die eerste tijd in Nederland.  

“Maar in het tweede asielzoekerscentrum waar we werden opgevangen, kwam Gerda naar ons toe en zei: ‘Als je hulp nodig hebt, zeg je het maar.’ Andere vluchtelingen vertelden me dat zij van de kerk was, daarom antwoordde ik: ‘Maar ik ben geen christen.’ Haar reactie verbaasde mij enorm. Ze zei: ‘Het maakt voor mij niet uit welk geloof je hebt. Ik help iedereen waarmee ik maar kan.’ Dat vond ik zo onbegrijpelijk. Ik dacht: hoe kan dat nou?” 

Onvoorwaardelijke liefde 

Vanwege die onvoorwaardelijke liefde opende Lili zich voor verder contact. “Ik vroeg Gerda naar haar ideologie, waarom zij iemand helpt die ze niet kent. Ze antwoordde: ‘Dit is mijn manier van leven. Ik heb Gods liefde ontvangen en wil die uitdelen naar de mensen om mij heen.’ Als moslim was ik hier niet mee bekend. Wij leerden dat we altijd overal ons best voor moesten doen en vreesden voortdurend Gods straf.” 

“Het was alsof er een nieuw raam voor mij openging.”

Lili besloot mee te gaan naar de kerk. “Ik vond het verbazend dat mannen en vrouwen hier gewoon naast elkaar zitten en samen bidden en zingen. Dat kende ik niet in mijn land.” Ze merkte dat de kerkdiensten haar veranderden. “Ik ervoer rust, de stress verdween. Het was een hoopvolle omgeving en het leven was er kleurrijk. Daarvoor dacht ik erg zwart-wit. Het was alsof er een nieuw raam voor mij openging.” 

House of Joy 

Toen het gezin opnieuw moest verkassen, bracht Gerda Lili in contact met een medewerker van Gave. “Die belde me op en nodigde mij uit naar het House of Joy te komen. Dit was op loopafstand van het azc. Ik ontmoette hier veel christenen en stelde hen allerlei vragen over het geloof. Ook bood ik aan om te helpen als tolk tijdens de bijbelstudies en bijeenkomsten voor vrouwen.” 

In een volgend azc werd ze door de Gave-medewerker in contact gebracht met een kerk. “Ik groeide verder in mijn geloof en vroeg op zeker moment of ik gedoopt mocht worden. Ik vond dat het tijd was om mijn omgeving te laten zien dat ik veranderd was. Ik nodigde hiervoor iedereen uit die mij had bijgestaan op deze weg en ondanks corona kwamen ze allemaal.” 

Veranderd gedrag 

Ook Lili’s man was bij haar doop, hoewel hij zelf niet gelovig is. “Hij zei: ‘Elke keer als jij terugkomt uit de kerk of contact hebt gehad met christenen, ben je energiek en blij. Ik merk dat je bent veranderd. Maar zelf kan ik het niet geloven.’ Hij respecteert mijn keuze en hij waardeert het dat de christenen hem ook niet pushen om te gaan geloven. Dat is erg fijn.” 

“Elke keer als jij terugkomt uit de kerk of contact hebt gehad met christenen, ben je energiek en blij.”

Nadat ze een status kregen, wilde Lili zich graag nuttig maken bij een azc. “Daarom keek ik op de website van Gave en las wat artikelen die daar stonden. Daarna stuurde ik een e-mail of ik ergens kon helpen.” Een Gave-medewerker bij haar in de buurt nam vervolgens contact met haar op, waarna ze bij een House of Joy betrokken raakte als tolk, maar ook als deelnemer bij activiteiten. 

Nooit alleen 

“In het House of Joy heb je altijd contact met mensen. Je kunt er vriendschap vinden, maar ook gewoon een kopje koffie drinken. Het helpt je herinneren dat je nooit alleen bent en dat er altijd mensen zijn die je willen helpen. Je bent er altijd welkom, welke nationaliteit of culturele achtergrond je ook hebt. Daar wordt ook niet naar gevraagd; ze heten je gewoon welkom en beginnen een gesprek met je. Dat is heel prettig.” 

“Christenen geven vluchtelingen een familie waardoor ze zich niet eenzaam voelen in Nederland.”

Lili is dankbaar dat zoveel mensen zich daarvoor vrijwillig inzetten. “Zij geven vluchtelingen een familie waardoor ze zich niet eenzaam voelen in Nederland. Maar het belangrijkste vind ik, dat in het House of Joy de liefde van God zichtbaar wordt door het liefhebben van je naaste, zoals in Galaten 5:14 staat. Ik ervaar echt dat christenen de liefde van God verspreiden als een paardenbloem die haar zaden als parachuutjes laat waaien in de wind.”

*Omwille van de veiligheid heeft Lili gekozen voor een schuilnaam en wil niet herkenbaar in beeld. Om deze reden maken we ook de plaats van het betreffende House of Joy niet bekend.  

Gepubliceerd in Weergave 3, november 2023

Tekst: Anande Schot en Anna Klappe | Foto’s: Mariët Mostert 

Hier vind je meer inspirerende verhalen

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world