We leren op God vertrouwen

Gave maakt kerken en christenen bewust van de bijbelse roeping om ‘de vreemdeling’ gastvrij te ontvangen. Gave motiveert, traint en ondersteunt vrijwilligers om contacten op te bouwen met asielzoekers en hen Gods liefde te laten zien.

“Het komt regelmatig voor dat God er precies op tijd voor zorgt dat we voldoende geld op onze rekening hebben,” vertelt Geert Wiersma. De medewerker van Stichting Gave leeft van giften. Het leert hem om volledig op God te vertrouwen. Alle betaalde medewerkers van Gave ontvangen een salaris wat niet door Gave bij elkaar wordt gebracht, maar door een eigen achterban. Geert deelt zijn ervaringen.

Stichting Gave werkt met een salaris vanuit de achterban. Wat houdt dit in?
“Een medewerker van Gave onderneemt samen met zijn of haar achterbancomité actie om mensen te vinden die hen willen ondersteunen met gebed, bemoediging en financiële ondersteuning. Tenminste als ze werken voor een salaris. Als er voldoende structurele maandelijkse giften binnenkomen dan wordt daarvan een salaris uitbetaald. De hoogte van het bedrag dat binnenkomt bepaalt hoeveel uren of dagen iemand bij Stichting Gave kan gaan werken. Ook zal de werker met Gave overeen komen hoeveel dagen er nodig zijn om hun werk naar behoren te kunnen doen. Op die manier ontstaat er een streefbedrag wat binnen moet komen om dit aantal uren te halen. Het ABC (achterbancomité) bedenkt activiteiten om mensen warm te krijgen voor het werk dat de Gave werker doet om zo in gebed de doelstelling te bereiken.”

Kun je ter illustratie aangeven hoe jouw achterban geld inzamelt en meeleeft? Hoe ervaar je dit?
“Ieder kwartaal wordt er een nieuwsbrief uitgegeven waarin bijzondere gebeurtenissen vermeld staan die plaatsvinden in ons werk voor Gave,” vertelt Geert. “We laten hierin zien hoe God door ons heen werkt. Aangezien mijn vrouw Tietsje ook bij Gave werkt schrijven wij een gezamenlijke nieuwsbrief. Hierin staan ook gebeds- en dankpunten. De structurele gevers ontvangen deze brief en ook een groot aantal belangstellenden die wel voor ons bidden maar niet de mogelijkheid hebben om te geven. Wij merken aan de reacties dat de brief goed gelezen wordt en dat er voor ons gebeden wordt. Verder zijn er ook mensen die op een andere manier bijdragen. Zo ontvangen we regelmatig een grote hoeveelheid aardappelen van een akkerbouwer en een andere persoon zorgt er voor dat onze auto zijn benodigde onderhoud krijgt. Hij levert dus eigenlijk zijn tijd als gift. Jaarlijks houden wij in onze kerkelijke gemeente een zendingsdienst voor Gave, waarbij een collecte voor ons werk gehouden wordt.”

Kun je een voor- en nadeel noemen van deze manier van werken?
“Op deze manier blijven mensen heel erg betrokken bij ons werk en leren wij zelf om volledig op God te vertrouwen. Het is in ons leven meerdere malen voorgekomen dat we financieel bijna niet meer rond konden komen, maar nu we dit werk doen zorgt God er voor dat we precies op tijd weer voldoende geld op onze rekening hebben en hoeven wij ons daar eigenlijk helemaal geen zorgen over te maken. Wij krijgen soms zomaar giften van mensen of organisaties waar we het eigenlijk helemaal niet van verwachten. Een nadeel zou kunnen zijn dat je er veel tijd in moet steken om een achterban te vormen en mensen warm te krijgen voor je werk. Maar tegelijk kun je op deze manier getuigen hoe God aan het werk is onder vluchtelingen. Mensen die in hun eigen land nooit de gelegenheid kregen om de boodschap van Jezus Christus te horen worden hier ondergedompeld in de liefde van Christus. Wij mogen getuigen van de wonderen die God door ons heen doet.”

Heb je een advies voor mensen, denk aan nieuwe medewerkers, die het spannend vinden om op deze wijze te werken met de achterban?
“Als werker voor Stichting Gave is het van belang om te beseffen voor Wie we dit werk eigenlijk doen,” maakt de vrijwilligerscoördinator duidelijk. “We doen het niet voor ons zelf en ook niet voor Gave. Zelfs niet voor de vluchteling, maar we doen dit werk voor God. We zijn bezig in Zijn wijngaard. God belooft dat we ons geen zorgen hoeven te maken wat we eten zullen en waarmee wij ons zullen kleden, als we eerst Zijn Koninkrijk zoeken. Het is in het begin best wel spannend. En ik heb er eerst ook wel ander werk naast gedaan. Maar op een gegeven moment zie je dat het werk gezegend wordt. Vorig jaar heb ik aan God gevraagd om het mogelijk te maken al mijn tijd voor Hem te besteden. Ik vroeg om een bevestiging. Dezelfde dag kregen we een envelop met een groot geldbedrag door onze brievenbus geschoven. Enkele weken later ontvingen we nog een keer een groot bedrag. Toen in december ons geld helemaal op was ontvingen we negen kerstpakketten met etenswaren. En ook werd ons zoveel geschonken dat we weer maanden verder konden. Daarnaast gingen de structurele giften drastisch omhoog. Ter illustratie, afgelopen december hebben we niet één kerstpakket gehad en hadden we het ook niet nodig.

God geeft ons precies wat we nodig hebben, geen cent meer of minder. Een ander belangrijke zaak is dat we in vertrouwen ook zelf onze tienden moeten geven in vrijmoedigheid. Er zijn weer andere organisaties die door ons gesteund worden. Denk maar aan de Levieten. Zij ontvingen de tienden, maar gaven daarvan ook zelf hun tienden weer aan God. En je ziet gewoon dat het door God wordt gezegend.”

Geplaatst op cip.nl, 9-3-2017 door Jeffrey Schipper

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world