Kerst in andere culturen

Elk land en elke cultuur heeft zijn eigen manier om Kerst te vieren. Om jullie een idee te geven hoe dit in verschillende landen wordt gevierd, hebben we een aantal vrouwen gevraagd wat de gewoontes zijn in hun land.

Eritrea

In Eritrea vieren orthodoxe Eritreeërs het kerstfeest op 7 januari.  Orthodoxe Eritreeërs vasten van 24 november tot en met 6 januari door een veganistisch dieet te volgen en na 15.00 uur helemaal niet meer te eten. Op kerstavond is er een kerstnachtdienst en op kerstochtend een vroege viering. Er wordt een feestmaal gegeten met traditionele gerechten en er worden onverpakte cadeautjes uitgewisseld.

Protestantse Eritreeërs vieren kerstavond op oudejaarsavond (31 december) en houden ‘s avonds laat een feestelijke dienst die tot in de ochtend duurt. Ze delen getuigenissen over wat God het afgelopen jaar heeft gedaan en zoeken Gods wijsheid voor het komende jaar. Op deze dagen brengen ze natuurlijk veel tijd door met familie en vrienden.

China

In China wordt inhoudelijk niet veel aan kerst gedaan, maar wel in cultureel opzicht. Kerst wordt bijvoorbeeld gevierd door het versieren met kunstkerstbomen en slingers of door middel van een karaoke. De kerstbomen blijven vervolgens soms tot juli staan. Christenen in China vieren Kerst wel inhoudelijk. Dit doen ze in de door de overheid gesteunde/toegestane kerk met dans- en zangoptredens en uiteraard samen eten. Iedereen neemt iets mee. Dat kan geld zijn of bijvoorbeeld een zak rijst. Hierbij wordt opgeschreven hoeveel iedereen geeft.

Egypte

In Egypte viert maar 10% van de bevolking kerst. De rest van de bevolking is moslim en viert geen kerstfeest. Dit betekent dat met Kerst het straatbeeld er gewoon als alle dagen uitziet. Veel mensen werken en kinderen gaan naar school (christenen uitgezonderd).

Net als in Eritrea vasten de koptisch–orthodoxe gelovigen vanaf 24 november tot kerstavond van dierlijke producten.  Zoals in de meeste oosterse landen wordt kerstfeest op 7 januari gevierd. Op kerstavond, 6 januari, zijn er overal kerkdiensten. Op de kerstdag zelf gaan mensen voornamelijk op familiebezoek. Soms zijn er nog feestjes rond de kerk, bijvoorbeeld van de zondagsschool. De meeste gezinnen doen enorm hun best om alle kinderen die dag in nieuwe kleding te steken.

Iran

In Iran wordt kerst niet openbaar gevierd omdat het regime het christendom niet toestaat. Kerstfeest wordt daarom in het geheim gevierd, binnenshuis.

Amerika

In Amerika beginnen veel mensen al heel vroeg kerst te vieren. De hele maand december hangen ze veelkleurige lichtjes en veel versieringen op, kijken naar kerstfilms en zingen kerstliederen. Christenen gaan op kerstavond (24 december) naar de kerk. De dienst van kerstavond omvat vaak een vertolking van ‘Stille nacht’ bij kaarslicht. Op kerstdag (25 december) worden cadeautjes uitgepakt en wordt tijd doorgebracht met familie. Er is veel aandacht voor de culturele aspecten van kerst, maar veel christenen proberen daarbij de focus te houden op Jezus als belangrijkste reden voor het feest.

Beeld: Via Flickr, Bennilover cc licentie.

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world