Connect Us - Marije

Al vanaf haar kindertijd had Marije (19) een bewogen hart voor arme kinderen in verre landen en wilde daar ‘later’ iets mee doen. Maar tot haar 16e bestond haar vriendenkring vooral uit Nederlandse jongeren afkomstig uit de kerk waartoe ze behoorde. Tot 2019, toen bij de kerstviering van de jongerenvereniging ook vier vluchtelingen aanwezig waren.  

“Eén van hen was Youssef, een jongen uit Syrië. We raakten in gesprek en hij nodigde me uit om eens mee te gaan naar een activiteit van Connect Us. Ik zou uit mezelf nooit op zo’n activiteit afgestapt zijn, daar was ik eigenlijk te bang of te onzeker voor. Maar doordat hij mij uitnodigde en ik hem uit de kerk kende en vertrouwde, ging ik mee.” 

Drempel verlagend

Er kwamen bij Connect Us allerlei jongeren uit verschillende landen en culturen. “Dat vond ik erg interessant. Dat maakte mij nieuwsgierig.” Na afloop fietste ze samen met een vrouw uit de organisatie richting huis en ontdekte dat ze allebei in dezelfde wijk woonden. Dat verlaagde voor Marije de drempel om nog eens naar een activiteit van Connect Us te gaan.  

Dit waren vooral sportactiviteiten als voetbal en volleybal op een veldje bij een asielzoekerscentrum in Barneveld. Vanwege de coronamaatregelen konden de spelletjesavonden niet meer doorgaan, omdat er geen zaaltje gehuurd kon worden. “Ze probeerden het nog een poosje online te doen, maar dat is niet zo gezellig. School was ook al online, dus dan wordt het al gauw saai.” 

Sporten zonder ruzie

Marije vond vooral het samen volleyballen erg leuk en gezellig. “De teams worden ook bewust gemixt, zodat je niet landen of groepen tegenover elkaar krijgt staan. Er is onderling ook eigenlijk nooit ruzie.” Het samen sporten leidde haar ook af van de dagelijkse beslommeringen. “Het werkt verlichtend. Doordat je sport en ook veel fun hebt, kun je even alles vergeten.”  

“Ik ontmoet hier mensen uit andere culturen, maar ook uit andere kerken. Dat geeft mij heel veel uitdaging, ook in mijn geloof.” 

Grotere wereld

Daarnaast leerde Marije ook veel nieuwe mensen kennen. “Door Connect Us is mijn wereld veel groter geworden. Ik ontmoet hier mensen uit andere culturen, maar ook uit andere kerken. Dat geeft mij heel veel uitdaging, ook in mijn geloof.” 

Vrienden thuis opzoeken

Inmiddels heeft Marije er zelfs een goede vriendin aan over gehouden. “Zij komt uit Afrika en is echt een schat van een meid. Als zij er is, dan zijn we meer aan het kletsen dan aan het sporten”, lacht ze. Ook wordt ze steeds vaker bij vluchtelingen thuis uitgenodigd. “Daardoor leer ik ook steeds meer mensen kennen. Laatst was ik zelfs op een Eritrees-Nederlandse bruiloft. Dat is zo mooi!” 

Verandering van opleiding

Deze interculturele ervaringen via Connect Us hebben inmiddels ook haar opleiding een wending gegeven. “Ik doe de Pabo en dacht later les te gaan geven in arme landen. Maar nu denk ik dat ik me meer op vluchtelingen ga richten. Daarom ga ik binnenkort naar Griekenland om meer ervaring met vluchtelingen op te doen.” 

Tekst: Anna Klappe 

Foto: Jaco Klamer 

Lees ook het verhaal van Sahag uit Syrië die eveneens actief betrokken is bij Connect Us in Barneveld. Of neem een kijkje op onze site Connectusinlove.nl.

Overigens hebben we momenteel ook een vacature voor een jongerenwerker. Iets voor jou?

Hier vind je meer inspirerende verhalen

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world