Gastgezinnen voor Oekraïners

Met de komst van de vele Oekraïense vluchtelingen naar Nederland, wordt in allerijl huisvesting voor hen gezocht. Een aantal van hen vindt onderdak bij gastgezinnen in huis, op het erf of in een zelfstandige woning.

Vluchtelingen in huis

Sinds drie weken wonen twee Oekraïense vrouwen bij Wieke en Theo de Geus in Enkhuizen in huis. Het betreft een moeder met haar jongvolwassen dochter uit Charkov; de vader en grootouders zijn daar achtergebleven.

Omdat ze nauwelijks Engels spreken, communiceren ze vooral via een vertaalapp met elkaar. “Dat gaat prima, maar je kunt niet echt de diepte in.” De gasten bellen veel met de achtergebleven familie en vrienden. “Vaak zie ik dan angst en zorg op hun gezichten, maar dat laten ze niet graag zien.”  

Beleefdheid

Aanvankelijk waren de vrouwen erg op zichzelf en afstandelijk, maar inmiddels beginnen ze zich wat te ontspannen, merkt Wieke. “De beleefdheid was een worsteling. Ze zeiden voor alles dankjewel. Ik heb toen gezegd: daar moet je mee stoppen. Ons huis is ook van jullie, anders gaan we het niet volhouden. Dat maakte veel indruk.”

Nu halen de dames zelf regelmatig boodschappen, koken een maaltijd of doen de afwas. “Dat gaat heel anders dan bij ons, met heel veel water en afwasmiddel.” Maar Wieke heeft daar geen moeite mee. “Je moet niet te veel regeltjes hebben.”

“Hun aanwezigheid is echt een verrijking van ons leven” – Wieke

Eten en privacy

Het ontbijt en de avondmaaltijd nuttigen ze altijd samen. “Bij het bidden gaan ze staan achter hun stoel. Dat vind ik een mooi gebaar, dus wij zijn dat nu ook gaan doen. Het is een mooi begin en eind van de dag, ook al verstaan we elkaar niet.” Na het avondeten gaan de vrouwen naar hun zolderverdieping die door Theo en Wieke gezellig is ingericht. “Ze komen dan niet meer beneden. Daar kiezen ze zelf voor. Ze willen ons ook wat privacy gunnen. Dat is voor ons ook fijn.”  

Eén keer per week krijgen de vluchtelingen uit de verschillende gastgezinnen in Enkhuizen een maaltijd aangeboden in de kerk. Dit is tevens een moment om elkaar te ontmoeten en hierdoor worden de gastgezinnen even ontlast. Onlangs konden de vluchtelingen hier ook terecht voor een gratis knipbeurt door een aantal kapsters. En een vriendin van Wieke wast wekelijks voor hen het beddengoed.

Verder krijgen ze soms onverwachte steun. “Dan ligt er een cake voor de deur of komt er een buur aan met een bosje tulpen. Of mensen geven spontaan geld. Laatst kreeg mijn man de boodschappen in de winkel gratis mee!” Wieke is vooral dankbaar dat ze dit kunnen en mogen doen. “We hebben een warm en open contact met hen. Hun aanwezigheid is echt een verrijking van ons leven.” 

Erf en spullen delen  

Daniëlle Geerts uit Hoge Enk vangt bij haar huis een echtpaar op met een zoontje van bijna zeven en een baby van een half jaar oud. De man kon Oekraïne verlaten omdat hij een Moldavisch paspoort heeft. “We hebben een ruimte van de voormalige zorgboerderij opgeknapt. Hierdoor hebben ze een eigen opgang, keuken, douche en wc”, legt Daniëlle uit.

“Ze doen graag hun eigen ding en willen niet zielig gevonden worden. In Oekraïne hadden ze ook alles goed voor elkaar. Ze willen ook graag helpen; dat geeft hun een gevoel van jezelf nuttig maken.” Het jongetje krijgt momenteel online les van een docent uit Oekraïne. “Dit vind ik erg dapper, want het is gevaarlijk gebied! Daarnaast leert hij Nederlandse woordjes, want hij is erg leergierig.”

Opvoeding kinderen

Daniëlle merkt dat het gedrag van de Oekraïense kinderen soms afwijkt van dat van Nederlandse kinderen. “De opvoeding is anders. Ze pakken bijvoorbeeld gewoon spullen van het erf en de ouders corrigeren dat minder snel. Maar ik moet oppassen dat ik me daar niet te veel mee ga bemoeien; het is hun opvoeding, die mag ik niet van hen overnemen.”

Zelfstandige woning met netwerk 

Toen Henk en Gerrie Nagelhout hoorden dat er in hun woonplaats Elburg huisvesting werd gezocht voor Oekraïners, moesten ze onmiddellijk denken aan de woning naast hen. “We hebben goed contact met de vorige bewoners die het huis nu verhuren. Op het moment dat de vluchtelingenstroom op gang kwam, ging de bewoner die erin zat net verhuizen en ik dacht: als ik dat huis nu ga huren, dan kan ik daarin Oekraïners opvangen”, vertelt Henk.  

Ze overlegden dit idee met hun inmiddels volwassen kinderen en besloten dit samen op te pakken, zowel financieel als praktisch. “Twee dagen later, op biddag, had ik de sleutel al, terwijl er nog niets officieel op papier stond. Toen ik daarna bij mijn zoon kwam, zei mijn schoondochter: Ik heb een opzetje gemaakt en heb deze tekst: ‘Het Evangelie komt met de huissleutel’. Dat was voor mij de bevestiging.”  

Onderling contact

Voor de inrichting van de woning kregen ze veel hulp. Intussen wonen er nu twee zussen met vijf kinderen tussen de drie en zeventien jaar. En er is onlangs een nichtje bij gekomen van een jaar of tien. “We zien elkaar dagelijks meerdere keren; hun kinderen spelen met onze kleinkinderen. Dit gaat heel erg goed. De Oekraïense kinderen gaan zelfs inmiddels mee naar de club van de kerk.”  

Henk en Gerrie helpen hun nieuwe buren ook met praktische zaken, zoals het halen van de boodschappen. “Ze kunnen eten krijgen van de voedselbank. Daar was ik nog nooit geweest; dat was een hele stap voor mij.” Henk is onder de indruk van de mentaliteit van de Oekraïners. “Ze zijn zo gemotiveerd om te werken. Zelfs de jongeren!” Emotioneel zijn ze zich inmiddels iets aan het herstellen, merkt hij. “Bij aankomst hadden ze de blik op oneindig en een zuinig lachje. We hebben ze de eerste dagen wat met rust gelaten. Maar het zijn sterke mensen.”  

Meer informatie

Gastgezinnen die Oekraïense vluchtelingen opvangen, kunnen via Gave ondersteuning krijgen van een gezinscoach. Deze neemt eens in de tien dagen contact op om te horen hoe het gaat en geeft praktische tips. Ook op de website van Gave is veel informatie te vinden over hun cultuur, geloof en opvoeding.  

Tekst: Anna Klappe

Foto: Theo de Geus

 

Hier vind je meer inspirerende verhalen

“Onze onderlinge band wordt steeds warmer en opener. We zijn steeds meer één gezin met elkaar.”

- Wieke

Lees het verhaal van Wieke »

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world