Christenen, moslims en Ramadan

Wat is ‘Ramadan’?

Ramadan is de naam van de negende maand in de islamitische kalender. Elk jaar verschuift dat 11 dagen vanwege de maanstand. Tijdens de maand ramadan vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Zij eten en drinken dan niet, maar ze hebben bijvoorbeeld ook geen seks en roken niet. In de Koran staat precies beschreven wat wel en niet mag tijdens het vasten. Veel gelovigen staan tijdens de ramadan stil bij het lot van arme mensen door geld te doneren.

Vasten is zwaar, daarom worden er voor bepaalde groepen uitzonderingen gemaakt. Je hoeft bijvoorbeeld niet mee te doen als je ziek, ongesteld of zwanger bent. Ook jonge kinderen of vrouwen die borstvoeding geven, hoeven niet te vasten. Later in het jaar kunnen ze dit compenseren door alsnog te vasten of aalmoezen te geven.

Gedurende ramadan wordt veel nadruk gelegd op de Koran. Het is eigenlijk zelfs de bedoeling om in deze ene maand de hele Koran te lezen of uit te bidden. Moslims geloven namelijk dat de engel Gabriel de Koran openbaarde aan Mohammed tijdens deze maand.

Waarom vasten moslims?

Ramadan is een heilige maand voor moslims. Ze geloven dat de hemel meer open is, goede daden meer tellen en ze meer zeker kunnen zijn van Gods zegen en vergeving. Veel van hen zoeken heel oprecht naar God. Ramadan is bovendien een plicht, één van de vijf pijlers van islam. Natuurlijk zullen persoonlijke overwegingen van mensen anders kunnen zijn; het groepsgevoel, zelfbeheersing of een combinatie van het bovenstaande.

Ook christenen vasten, maar de achterliggende gedachte daarbij is anders. Voor wie meer wil weten over de verschillen tussen het vasten van christenen en moslims, is dit artikel geschreven door E&M.

Hoe kan je er voor moslims zijn?

  • Eer wat lof verdient, bijvoorbeeld het oprechte verlangen naar God.
  • Ramadan is een mooie tijd om open over geloof te praten. Vraag bijvoorbeeld waarom mensen vasten en deel je eigen ervaring.
  • Daarbij aansluitend; als je vriend of vriendin de hele Koran gaat lezen, kun je overwegen de hele Bijbel te lezen in een maand.
  • Sta voor moslims in gebed. De gebedskalenders van E&M (moslims in Nederland, een week voor de start beschikbaar) en Frontiers (wereldwijd), kunnen je daarbij helpen.
  • Laat merken dat je respect hebt. Bijvoorbeeld door niet te eten in hun bijzijn (waar mogelijk) of door een ‘fijne ramadan’ toe te wensen.
  • Als je wordt uitgenodigd voor een maaltijd kan je gerust gaan. Het is niet verplicht, maar je kunt eventueel iets zoets meenemen (chocola of koekjes) voor na het eten.

Foto: Marco Verch via Flickr

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world