In contact met kinderen

Een kwart van alle vluchtelingen is kind. Zij zijn vaak getraumatiseerd of leven in onzekerheid over hun toekomst. Deze pagina beschrijft hun situatie en cultuur en  wat jij voor hen kunt betekenen.

Wat is hun situatie?

Vluchtelingenkinderen zijn de regie over hun leven kwijtgeraakt. Zij vluchtten met hun ouders of andere familieleden, voor vervolging, oorlog of armoede. Na aankomst in Nederland is alles anders, de woonsituatie, school, taal en de mensen. Vaak genoten deze kinderen in hun thuisland een redelijke welvaart, hun ouders hadden een goede baan. In Nederland moeten zij opnieuw beginnen, dat is moeilijk. Voor kinderen die hier zijn opgegroeid, voelt Nederland als hun thuis. Ze waren tijdens de vlucht nog jong of werden geboren op een asielzoekerscentrum (azc). Veel kinderen uit gezinslocaties voor uitgeprocedeerde asielzoekers, wonen al hun hele leven in Nederlandse asielcentra. De onzekerheid en de dreigende uitzetting, bezorgen hen veel stress en angst.

Als het gezin een verblijfsvergunning ontvangt, verhuizen de kinderen na jaren op een azc naar een huis in een onbekende plaats. Soms gebeurt dat meteen na aankomst, in het kader van gezinshereniging. Eenmaal in de wijk, wacht kinderen en ouders de uitdaging in te burgeren in de Nederlandse samenleving.

“Toen ik een jongen vroeg uit welk land hij kwam, zei hij: ‘Uit Syrië, boem, boem!”

Steveline van Wolfswinkel, Kinderwerker

Wat is hun cultuur?

Deze kinderen groeien op in twee culturen, die van hun ouders en de Nederlandse cultuur. Ouders worstelen met de opvoeding van hun kinderen. Zij houden zich vast aan de leefregels van hun herkomstland. Vluchtelingenkinderen leren hierdoor buitenshuis andere leefregels dan thuis, dat is verwarrend. Vaak zijn kinderen voor hun ouders een brug naar de Nederlandse samenleving. Zij passen zich sneller aan en leren in een rap tempo Nederlands. Dit geeft hen verantwoordelijkheden die niet passen bij hun leeftijd.

Wat is hun religie?

Vluchtelingenkinderen komen meestal uit landen, waar de religie al vaststaat bij de geboorte. Vaak komen zij uit oosterse landen en zijn ze moslim. Daarnaast zijn er kinderen die christen zijn, soms met een moslim-achtergrond. Voor vrijwel alle vluchtelingenkinderen is het vanzelfsprekend om in God te geloven. Samen kun je op zoek gaan naar wat Hij over Zichzelf zegt in de Bijbel.

Wat hebben ze nodig?

Juist deze kinderen hebben liefde en aandacht nodig. Ze hebben het nodig om te horen van Jezus’ liefde en genezing. Ze hebben veel meegemaakt en zijn soms getraumatiseerd. Ze hebben volwassenen nodig, bij wie ze hun verhaal kwijt kunnen en ze weer even kind kunnen zijn. Veel kinderen komen aandacht te kort. Ouders hebben soms genoeg aan zichzelf, door stress en andere problemen. Vluchtelingenkinderen op het azc vervelen zich vaak. De woonverblijven zijn klein en er is weinig te doen. In de wijk hebben kinderen meestal meer materiele middelen. Zij hebben vooral moeite met de nieuwe omgeving en het vinden van aansluiting, ze voelen zich vaak anders.

Hoe kom ik in contact?

 • Gave kan je in contact brengen bij  een kinderclub bij een asielzoekerscentrum. Of heb je zelf interesse om kinderwerk te starten? Bekijk hier de mogelijkheden en meld je aan. 
 • Help mee met het kinderwerk tijdens een van onze interculturele activiteiten. Bijvoorbeeld bij een Moeder-en Kindweekend, op een Arabische conferentie of ga mee als kampleider op een kinderkamp. Kijk voor meer informatie op onze website met interculturele activiteiten.
 • Zoek contact met vluchtelingenkinderen in de wijk. Bijvoorbeeld in de speeltuin of de supermarkt in je buurt.

Wat kan ik doen met vluchtelingenkinderen?

 • Start als kerk(en) of interkerkelijke werkgroep een kinderbijbelclub in de wijk of bij het azc. Op de club kunnen vluchtelingenkinderen hun zorgen even vergeten en genieten van leuke activiteiten rond een thema uit de Bijbel. Lees de webpagina Kinderbijbelclub starten voor meer informatie. Gave biedt je graag toerusting en ondersteuning bij de opstart en voortzetting van een kinderclub.
 • Nodig vluchtelingenkinderen uit bij de vakantiebijbelweek of bestaande kinderclub. Gebruik hiervoor de viertalige uitnodigingskaart.
 • Bezoek gezinnen thuis, op het azc of in de wijk. Heb oog voor het hele gezin, bouw een relatie op met zowel ouders als kinderen. Ontdek wat de kinderen leuk vinden en sluit hierbij aan, denk aan spelletjes, voetballen of knutselen.
 • Organiseer een uitstapje voor een gezin, een kind of groepje kinderen. Vraag toestemming van de ouders.
 • Meld vluchtelingenkinderen aan voor een christelijk kinderkamp in de zomervakantie. Dit kan via Gave voor een klein bedrag, zie onze website voor meer informatie.
 • Organiseer een activiteit of spelletjesmiddag voor kinderen op het azc. Vraag eerst toestemming bij het COA. Neem buitenspeelgoed mee of bordspelletjes waar geen taal bij nodig is.
 • Help met huiswerk, dat kunnen zij goed gebruiken vanwege hun taalachterstand.
 • Open je huis en wees een gastgezin. Sommige kinderen, vaak tieners, missen een normaal gezinsleven, omdat ze alleen zijn of met een enkel familielid. Zij vinden het heerlijk af en toe deel te mogen zijn van een Nederlands gezin. Leer eerst de familieleden kennen als deze er zijn, vraag hen om toestemming. Bij alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV’s) die op een opvanglocatie verblijven, is toestemming van het COA nodig. Gave kan je soms via een plaatselijke kinderbijbelclub met vluchtelingenkinderen in contact brengen.
 • Doe mee met de Rugtasactie en maak kinderen in het azc blij met een goed gevulde rugtas met o.a. speelgoed en schrijfwaren.

Tips in het contact met kinderen

 • Ga bij voorkeur wekelijks of tweewekelijks op bezoek. Dan geef je het opbouwen van een relatie een kans.
 • Kleed je acceptabel. Schouders en knieën bedekt en geen decolleté.
 • Doe je schoenen uit bij de deur als je op bezoek komt, als dit bij deze familie de gewoonte is.
 • Bezoek als vrouw geen kinderen wanneer de man alleen thuis is. Zeg dat je een andere keer terug komt.
 • Moslims en sommige oosterse christenen eten niets waar gelatine of varkensvlees in zit. Houd hier rekening mee bij het kopen van snoep.
 • Vermijd discussies, laat zien wie God voor jou persoonlijk is en wat Hij over zichzelf zegt in de Bijbel.
 • Stuur ons een mail voor meer tips, toerusting en persoonlijk advies.

Het evangelie dichtbij brengen

  • Bid voor deze kinderen.
  • Ontvang kinderen net als Jezus, die hen omarmde en zegende.
  • Maak bij een bijbelvertelling gebruik van visueel materiaal.
  • Spreek in korte zinnen, gebruik eenvoudige en concrete taal.
 •  Wereldnieuws biedt 48 complete clubprogramma’s voor kinderwerk onder migranten- en vluchtelingenkinderen. De methode is beschikbaar via de webshop.

Meer informatie

Er is meer informatie beschikbaar. Op deze webpagina vind je meer over kinderwerk.

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world