In contact met mannen

Mannen die hun land ontvluchten zijn sterk. Ze hebben veel opgegeven om bij ons een nieuw bestaan op te bouwen. Ze willen hiervoor vechten en hebben er alles voor over. Deze pagina beschrijft hun situatie en wat jij als man voor hen kunt betekenen. 

Wat is hun situatie?

De eerste periode in Nederland in een asielzoekerscentrum (azc) is zwaar. Veel mannen vluchten alleen, familie en vrienden lieten ze achter. Ook vrouw en kinderen blijven vaak achter, in de hoop dat dit tijdelijk zal zijn. Meestal ontvluchten zij geen armoede, maar vervolging en geweld. Zij volgden een opleiding of hadden een goede baan. In Nederland hopen ze snel weer aan het werk te kunnen. Wanneer dit onmogelijk blijkt voelen veel mannen zich leeg en doelloos. In hun cultuur zijn mannen vooral bezig met werk, het geeft hen eigenwaarde.

Langer in Nederland, wordt het niet altijd beter. Voor alleenstaande mannen is het moeilijk een levenspartner te vinden. Mannen met een gezin zitten met vragen: ‘Hoe ga ik met mijn vrouw om in Nederland, welke rechten heeft zij?’ ‘Hoe voed ik mijn kinderen op in deze cultuur?’ Kinderen beheersen de taal vaak sneller en moeten voor hun vader vertalen. Dat voelt niet fijn. En nog steeds is er vaak geen passende baan en een goed inkomen. De welvaart en het ‘normale’ leven van vroeger blijven weg.

Wat is hun cultuur?

In veel culturen heeft de man een dominante plaats. Hij is de kostwinner, de vrouw voedt de kinderen op. De man brengt veel tijd door met andere mannen. Zij hebben gezag en verdienen respect. Zij beschermen het gezin en zorgen voor veiligheid en mogelijkheden. Dat mannen belangrijker zijn begint vaak al in de opvoeding. Jongetjes hebben meer vrijheid en worden verwend. Van meisjes wordt verwacht dat ze dienend zijn en eervol.

Op seksueel gebied is er voor mannen vaak veel meer vrijheid dan voor vrouwen. Een vrouw die overspel pleegt zal gemakkelijk de schuld krijgen, terwijl een man vrijuit gaat. Onze samenleving met openlijke vrije seks, is lastig om mee om te gaan. De vrije omgang tussen mannen en vrouwen in Nederland kan al heel verwarrend zijn. In oosterse culturen betekent het ‘in de ogen kijken van een vrouw’, al dat zij seks wil, en dat hij mag ‘nemen’. Aan de andere kant voelen mannen ook een ‘innerlijke’ afstand tot deze elementen in onze cultuur. Ze hebben geleerd dat het westen verdorven is en dat deze levenswijze niet past bij een gelovige.

Wat is hun religie?

De meeste vluchtelingen zijn moslim. Voor sommigen betekent dit weinig, het hoort bij hun cultuur. Vooral niet-Arabisch sprekende moslims hebben vaak weinig kennis van de islam en zijn er minder mee verbonden. Voor andere moslims zijn de rituelen en geloofsbeleving wel erg belangrijk. Een binding met een lokale moskee is er vaak niet, omdat deze in Nederland vaak Turks of Marokkaans is. Het vijf keer daags bidden en het houden van de ramadan zijn het belangrijkst.
Andere vluchtelingen hebben een orthodoxe of katholieke achtergrond. Vanuit Afrika zijn er ook veel protestantse christenen, vaak charismatisch. Voor bijna alle vluchtelingen is het geloof in God vanzelfsprekend. Er is een God en Hij ziet jou. Veel vluchtelingen denken te zijn gevlucht naar ‘christelijk Europa’, het christelijk geloof zien zij als deel van onze maatschappij. Veel mannen zijn hierdoor oprecht nieuwsgierig naar de westerse vorm van het christelijk geloof.
Het beste vraag je gewoon aan een vluchteling zelf wat hij gelooft. Een gesprek over God en geloof is voor hen heel vanzelfsprekend.

Wat hebben ze nodig?

In iedere fase en voor elke persoon zal dit anders zijn. Tijdens de azc-periode is het helpen ontdekken van Nederland en het bieden van activiteiten en afleiding van waarde. De meeste mannen staan er open voor dat je bij hen op bezoek komt en samen dingen onderneemt.
Als mannen wat langer in Nederland zijn kun je meer de rol innemen van coach. Naast de ander staan en meedenken in lastige situaties. Het helpen met het leren van de taal wordt altijd gewaardeerd. Op een taalschool leer je veel, maar het biedt weinig mogelijkheid om de taal actief te oefenen.

Hoe kom ik in contact?

  • Gave kan je in contact brengen met mannen in een asielzoekerscentrum of activiteiten voor mannen. Bekijk hier de mogelijkheden en meld je aan. 
  • Meld je aan als (taal)maatje in de wijk, via VluchtelingenWerk of een Taalpunt bij jou in de buurt.
  • Zoek zelf contact bij je in de wijk. Zorg voor een open houding. Contact leg je makkelijker in de speeltuin of de supermarkt of in jouw voortuin. Dan ben je meer toegankelijk voor een praatje.
  • Bel aan! Dat kan in oosterse culturen zonder afspraak en kan het begin zijn van een leuk contact.

 Wat kan ik samen doen?

  • Wees een vriend, laat de ander welkom zijn in jouw leven.
  • Drink thee en praat over luchtige thema’s. Bijvoorbeeld werk, voetbal, kinderen, tradities en hobby’s. Laat foto’s zien van je gezin/familie.
  • Zie jouw gesprek in het Nederlands als een goede taaloefening. Zie voor meer informatie ‘Taalondersteuning geven‘.
  • Neem een kleurplaat of spelletje mee voor de kinderen. Dat wordt vaak gewaardeerd en leidt soms tot gezelligheid met het hele gezin.
  • Trek er samen op uit: ga picknicken of doe iets toeristisch. Doe iets wat de ander leuk vindt. Enkele ideeën vindt je op de pagina ‘Erop uit met vluchtelingen’.
  • Doe iets actiefs. Lang niet alle vluchtelingen zijn gewend om veel te bewegen. Toch is dit gezond en zeer effectief tegen stress. Sport samen, ga voetballen of fietsen.
  • Als de ander dat waardeert: lees samen uit de Bijbel en bid voor de ander of elkaar
  • Laat wat meer zien van Nederland. Vertel over de beroepsmogelijkheden en eventueel de lastige kanten ervan.

Tips in het contact met mannen

  • Ga bij voorkeur een of tweewekelijks op bezoek. Ga je vaker dan creëer je misschien een verwachtingspatroon dat je niet kunt volhouden.
  • Als de man niet thuis is, ga dan niet naar binnen. Vrouwen zullen het fijn vinden als jij afstand bewaart.
  • Doe je schoenen uit bij de deur als je op bezoek komt.
  • Bied eten of drinken drie keer aan. Oosterse mannen bedanken altijd de eerste keer.
  • Geef moslims geen varkensvlees of iets met gelatine. Zij eten alleen rund- en kippenvlees.
  • Veel moslims zullen geen alcohol drinken, biedt het daarom niet aan.
  • Heb geduld en houd vol. De relatie lijkt soms van één kant te komen maar wordt wel gewaardeerd!
  • Besef dat je in het contact jezelf mag blijven. Wees wel sensitief voor de cultuur van de ander.

Het evangelie dichtbij brengen

  • Bid voor je op bezoek gaat.
  • Praat over God en jouw geloof. Dit is voor vluchtelingen een heel gewoon gespreksonderwerp. Doe dit met respect.
  • Vermijd discussies.
  • Vraag of je met de ander mag bidden, wanneer hij zijn problemen deelt.
  • Nodig de ander uit voor een kerkdienst of bijbelstudie. Dit helpt de relatie op een dieper niveau te brengen.

Externe links

Meer informatie

Er is meer informatie beschikbaar. Wil je meer weten over mannenwerk, kijk dan op deze webpagina. 

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world