Vluchtelingenvrouwen verlangen naar contact met andere vrouwen. Verdiep je in hun situatie en vraag je af wat jij als vrouw voor hen kunt betekenen.
Hoe zijn vluchtelingenvrouwen?
Het meest kenmerkend aan deze vrouwen is hun kracht, die hen in staat stelt te overleven. Veel van hen zijn vriendelijk en gastvrij. Moeders hebben een enorme liefde voor hun kinderen en zorgen goed voor hun gezin. Ze ontvluchtten hun land, in de hoop hun kinderen een beter leven te bieden. Het wonen in een vrij en veilig land maakt het leven niet meteen eenvoudiger. Kinderen passen zich namelijk vaak snel aan de nieuwe situatie aan, maar volwassenen kost dat meer moeite. Zij missen hun eigen land, familie en cultuur en rouwen om wat zij achterlieten. Ze hebben last van depressies, angsten en trauma’s, soms ook vanwege verkrachting of mishandeling.
Het wonen in een asielzoekerscentrum is pittig, men woont samen met mensen uit verschillende culturen in een kleine wooneenheid. Voor vouwen in de wijk geldt dat ze zich vaak eenzaam voelen. De zorg en begeleiding van de kinderen is vaak hun grootste doel. Veel vrouwen zijn jong getrouwd en hebben weinig werkervaring, omdat hun man het een eer vindt als zij niet hoeft te werken. Inburgeren en Nederlands leren, kost velen van hen moeite omdat ze (mede daardoor) weinig contact met Nederlandse vrouwen hebben. Toch zijn er ook vluchtelingenvrouwen die zich vol enthousiasme op de Nederlandse taal storten om te werken aan een toekomst in Nederland.
Wat is hun cultuur?
Veel vluchtelingenvrouwen komen uit een relationele cultuur. In hun eigen land zaten zij urenlang buiten met de buurvrouw te kletsen. De Nederlandse buren hebben weinig tijd. ‘Tijd’ is vaak zelfs een nieuw begrip. Eer en schaamte bepalen vanuit hun cultuur hoe iemand zich hoort te gedragen; je zegt bijvoorbeeld niet dat je geen tijd hebt voor een afspraak, want dan beledig je iemand. In veel culturen is de positie van de vrouw onderdanig. Mannen en vrouwen trekken veelal gescheiden op en zitten apart van elkaar tijdens bezoek. Een vrouw vraagt haar man toestemming als ze uitgaat. De Nederlandse gelijkwaardigheid/relatieve gelijkheid tussen beide seksen is voor hen nieuw en zeer ongewoon. Ervaringen uit het verleden maken deze vrouwen wantrouwend richting bureaucratische instellingen maar ook richting andere vrouwen.
Wat is hun religie?
De meeste vluchtelingen verwachten dat alle Nederlanders christen zijn. Het schokt hen dat veel Nederlanders niet eens in het bestaan van een God geloven. Veel vluchtelingenvrouwen zijn toegewijde moslima’s of hebben een Oriëntaals-Orthodoxe achtergrond. In veel van de herkomstlanden is het christendom een minderheidsgodsdienst. Het geloofsvertrouwen van christenvrouwen uit deze landen is vaak sterk ondanks geleden onderdrukking. Waar wij Nederlanders vaak terughoudend zijn om over het geloof te praten, is het in andere culturen heel vanzelfsprekend dat je spreekt over je geloof. Geloof is namelijk nauw verweven met het dagelijks leven.
“Ik weet dat mensen het druk hebben en als iemand dan toch bij mij op bezoek komt in het azc ben ik zo dankbaar!”
(azc bewoonster)
Wat hebben ze nodig?
Deze vrouwen hebben vriendschap nodig. Iemand die hen respecteert en open staat voor de culturele verschillen. Daarnaast hebben ze natuurlijk Jezus nodig! Hij kan de liefde en vrede geven waar ze behoefte aan hebben. En bij Hem mogen ze ontdekken dat ze een Vader hebben door wie ze geliefd zijn, onvoorwaardelijk. Jij kunt dat in woorden en gedrag laten zien. Hoe gemakkelijk vluchtelingenvrouwen contact maken verschilt nogal. West-Afrikaanse vrouwen spreken meestal wel Engels en zijn spontaan en vrij direct in de omgang. Ook Iraanse en Arabische vrouwen maken wel contact. Soms non-verbaal door een glimlach of oogcontact. Anders is dat in de Eritrese cultuur, waar het brutaal is om iemand recht aan te kijken. Maar dat betekent niet dat Eritrese vrouwen geen contact willen! Wil je je meer verdiepen in vluchtelingenvrouwen, download dan deze brochure.
Hoe kom ik in contact?
- Gave kan je in contact brengen met een vrouw in een asielzoekerscentrum. Bekijk hier de mogelijkheden en meld je aan.
- Meld je aan als (taal)maatje in de wijk, via VluchtelingenWerk of een Taalpunt bij jou in de buurt.
- Zoek zelf contact bij je in de wijk, zorg voor een open houding. Contact leg je makkelijk in de speeltuin of de supermarkt of in jouw voortuin.
- Bel aan, dat kan in oosterse culturen zonder afspraak! Neem een plantje of een zelfgebakken cake mee. Dat kan het begin zijn van een leuk contact.
- Help mee als vrijwilliger op een Moeder- en Kindweekend van Gave.
- Voor vragen over het starten van een vrouwenactiviteit of over contact met vrouwen kun je terecht bij vrouwenwerk@gave.nl.
Wat kan ik samen doen?
- Drink thee en praat over luchtige thema’s. Bijvoorbeeld over eten, (klein)kinderen, tradities en hobby’s. Laat foto’s zien van je gezin/familie.
- Zie jouw gesprekje in het Nederlands als een goede taaloefening. Lees hierover ‘Taalondersteuning geven’.
- Neem een kleurplaat of spelletje mee voor de kinderen. Dat wordt vaak gewaardeerd en leidt soms tot gezelligheid met het hele gezin.
- Leer de ander fietsen. Lees de pagina ‘Fietsles geven’.
- Help de ander op weg in de supermarkt. Vluchtelingenvrouwen hebben in het begin vaak moeite levensmiddelen te kopen. De verpakking, het opschrift en het gebruik ervan zijn onbekend.
- Houd jij van handwerken? Wanneer de ander dit ook leuk vindt, kun je dit samen doen. Of help iemand die graag naait aan een naaimachine.
- Trek er samen op uit: ga picknicken of doe iets toeristisch, zoals de Keukenhof. Enkele ideeën vind je op de pagina ‘Een dagje uit met vluchtelingen’.
- Doe iets met beauty, veel vluchtelingenvrouwen zijn hier gek op! Denk aan maskertjes, nagels lakken, make-up etc.
- Doe iets actiefs. Lang niet alle vluchtelingenvrouwen zijn gewend om veel te bewegen. Toch is dit gezond en zeer effectief tegen stress!
- Neem deel aan een Vriendinnendag van Gave, speciaal voor vluchtelingenvrouwen en hun Nederlandse vriendin.
Hoe start ik een vrouwengroep?
Door een groep te starten of losse activiteiten te organiseren, kun je op een effectieve manier veel vrouwen tegelijk bemoedigen. Het geeft ze namelijk de mogelijkheid om even op adem te komen en hun zorgen te vergeten Ook is het een mooie kans om de Nederlandse taal te oefenen en iets te horen van Jezus’ liefde voor hen! Je kunt daarbij denken aan:
- Koffieochtend met speelgoed voor de niet-schoolgaande kinderen.
- Creatieve ochtend.
- Recepten uitwisselen of samen koken.
- Taalcafé om Nederlands te oefenen.
- Bespreken van een thema of bijbelstudie voor geïnteresseerden.
- Inloopochtend met weggeefkast.
Benodigdheden:
- Enthousiaste vrijwilligsters.
- Een geschikte plek. Op loopafstand van het azc of in een wijk waar veel vluchtelingen wonen. Of gewoon bij een vrouw thuis.
- Het is aan te bevelen om vrouwen persoonlijk te ontmoeten voor je hen uitnodigt. Dit kan door hen b.v. vooraf een bezoekje te brengen. Dan hebben ze een gezicht bij de activiteit.
Hier vind je een uitgebreid advies over het opstarten van een vrouwengroep.
Daarnaast heeft Gave vrouwenwerk een startpakketje ontwikkeld om je op weg te helpen bij het begin van een groep. Heb je interesse? Mail dan naar vrouwenwerk@gave.nl.
Tips in het contact met vrouwen
- Bezoek niet vaker dan jij zelf vol kunt houden op de langere termijn.
- Bezoek een vrouw bij voorkeur wanneer zij alleen thuis is. Anders voert al gauw de man het woord.
- Kleed je acceptabel. Schouders en knieën bedekt en geen decolleté.
- Doe je schoenen uit bij de deur als je op bezoek komt.
- Kom je op bezoek en is alleen de man thuis? Zeg dat je een andere keer terugkomt.
- Bied eten of drinken drie keer aan. Oosterse vrouwen bedanken altijd de eerste keer.
- Geef geen spullen die niet mooi of kapot zijn. Dat is beledigend.
- Zeg je dat je een sjaal of sieraad mooi vindt? Dan zullen ze je die aanbieden. Bedank vriendelijk.
- Moslima’s eten geen varkensvlees of gelatine. En zij eten alleen rund- en kippenvlees dat halal is geslacht. Dit is te koop bij Turkse winkels.
- Heb geduld en houd vol. De relatie lijkt soms van één kant te komen maar wordt wel gewaardeerd!
Het evangelie dichtbij brengen
- Bid voor je op bezoek gaat.
- Praat over God en jouw geloof. Dit is voor vluchtelingen een heel gewoon gespreksonderwerp. Doe dit met respect.
- Vermijd discussies.
- Vraag of je met de ander mag bidden, wanneer zij haar problemen deelt.
- Nodig de ander uit voor een kerkdienst of bijbelstudie of vrouwenochtend. Dit helpt de relatie op een dieper niveau te brengen.
Externe links
Meer informatie
Op deze webpagina vind je meer informatie over vrouwenwerk.