Home / Koffie

Koffierecepten: "Popcorn erbij?"

Samen koffie drinken staat wereldwijd voor gezelligheid en verbinding. Maar hoe die koffie wordt gedronken, verschilt nogal. Vragen we in Nederland ‘koekje erbij?’ in Eritrea bieden ze popcorn aan! Hieronder een aantal Afrikaanse en Oosterse koffierecepten. Leuk om andere culturen te leren kennen!

Afrikaanse koffie uit: Eritrea

Eritrese koffie

Koffie is een essentieel onderdeel van de Eritrese cultuur. Word je uitgenodigd voor koffie, weet dan dat het zeker anderhalf uur duurt. Jij bent de gast, dus jij krijgt alle tijd en aandacht.

Eritreeërs zetten meestal koffie met gember. Dat kan ook gemberpoeder zijn, die pas in het kopje erbij wordt geroerd. Maar vaak gaat verse gember er al in de speciale aardewerken koffiepot bij. Bij de koffie serveren ze zoute popcorn, met bovenop de popcorn verpakt snoepgoed, zoals toffees of harde suikersnoepjes. Ben je op bezoek bij Eritreeërs? Ga niet weg voor de vierde ronde, je lijkt dan te zeggen dat de koffie niet lekker was! Meer leren over de Eritrese cultuur? Klik hier.

Zelf zetten?

Recept Eritrese koffie:

  1. Koop groene ongebrande koffiebonen uit Ethiopië.
  2. Brandt de groene koffiebonen in een steelpannetje. De koffiebonen worden nu een beetje olieachtig. Het pannetje hoor je na gebruik niet schoon te maken.
  3. Schep de bonen op een gevlochten rieten matje en laat het de kring rond gaan. Iedereen wuift even met zijn hand om te ruiken hoe lekker het is.
  4. Stamp de bonen fijn en doe deze samen met de gember en water in een stenen koffiekruik. Laat de kruik doorpruttelen op het vuur.
  5. Serveer de koffie in kleine kopjes, tot de rand toe vol. De laatste slok heeft meestal koffiepoeder, dus die mag je laten staan.
  6. Er zijn minimaal drie maar eigenlijk vier rondes koffie. Elke ronde wordt gezet van dezelfde bonen, dus de eerste ronde is de koffie het sterkst.

Afrikaanse koffie uit: Ethiopië

Ethiopische koffie

Ethiopië is een echt koffieland. Het ritueel heeft veel van de gebruiken in Eritrea. Ook Ethiopiërs trekken er graag een paar uur voor uit. Tijdens het drinken wordt wierook gebrand van sandelhout, dat herinnert aan de wierook die oorspronkelijk tussen de houtskooltjes werd gemengd.

Ethiopiërs voegen kruiden bij de koffie, zoals kruidnagel en kaneel. Verder lijkt de koffie erg op espresso. Zelf maken?

Recept Ethiopische koffie:

  1. Rooster groene koffiebonen in een pannetje en maal ze daarna. Vermeng het maalsel met kruidnagel en kaneel.
  2. Schep de koffie met water in een aardewerken koffiekan, de ‘jebana’ of pan en zet die op het vuur. Kook de koffie in zeven tot tien minuten.
  3. Zet het koffiepotje of de pan een beetje schuin, zodat het koffiedik naar beneden zakt
    Schenk de koffie in kleine kopjes. Houdt bij het inschenken de kan zo’n tien centimeter boven het kopje, zodat er belletjes onstaan in de koffie. Zo komen de smaak en geur beter uit. De koffie wordt zwart gedronken, met veel suiker.
  4. Serveer minstens drie kopjes koffie, die je steeds met dezelfde bonen zet. Elke ronde koffie is dus steeds iets slapper.

Oosterse koffie uit: Syrië

Syrische koffie

Voor Syriërs is koffie heel belangrijk, het is onderdeel van hun levensstijl. De koffie wordt meestal gemaakt met gesuikerd water. Bittere koffie is voor begrafenisplechtigheden; de afwezigheid van suiker past bij de so(m)bere gelegenheid.

Ben je op bezoek bij Syriërs en krijg je koffie? Reageer dan met ‘Daïmé’ – voor altijd- Daarmee wens je het gezin toe dat ze altijd zo gul zullen delen. Meer leren over de Syrische cultuur? Klik hier.

Zin om zelf te maken?

Recept Syrische koffie:

  1. Kook water en suiker (twee theelepels per kopje) in een dallah, – de traditionele Arabische koffiepot – of steelpan.
  2. Haal de dallah of pan van het vuur en voeg twee theelepels gemalen Arabische koffie per kopje toe en een beetje gemalen kardemon. Voeg voor nog meer smaak een snufje gemalen kruidnagels, kaneel of saffraan toe.
  3. Zet de koffie weer op het vuur. Na 10-12 minuten onstaat er schuim.
    Haal dan de koffie van het vuur en laat het schuim zakken. Herhaal dit drie keer. Laat de koffie niet koken, dan verbrandt hij.
  4. Giet de koffie in een voorverwarmde thermoskan tot het drab te voorschijn komt. Giet dit niet in de thermoskan, maar laat het in de dallah/pan.
  5. Laat de koffie nog 5 tot 10 minuten staan.
  6. Schenk het in kleine kopjes, die je slechts half vult. Bied meerdere rondes aan, meestal drie.

Oosterse thee uit: Afghanistan

Afghaanse thee Shir Chai

Afghanen drinken vooral thee. Je krijgt het zo heet opgediend dat je moet slurpen om het te drinken. Slurp je niet, dan is de thee volgens de bewoners slecht of koud.

Gastvrijheid is in Afghanistan een onmisbaar begrip. Daarom krijgen gasten alleen het allerbeste aangeboden. Kruiden en specerijen spelen een belangrijke rol. Die gaan ook in de thee, bijvoorbeeld kaneel. Het is de gewoonte om gedroogd fruit te eten bij de thee.

De thee Shir (melk) chai (thee) is een populair drankje, eigenlijk dus thee met melk. Lekker én makkelijk om te maken.

Meer leren over de Afghaanse cultuur? Klik hier.

Recept Afghaanse thee:

  1. Kies een theesmaak. Afghanen drinken eigenlijk alleen zwarte of groene thee.Voor de echte Afghaanse ervaring kun je natuurlijk Afghaanse thee kopen.
  2. Zet thee zoals je gewend bent.
  3. Schenk een glas halfvol en vul de andere helft met opgewarmde melk
  4. Voeg suiker toe naar eigen smaak. Afghanen houden van veel suiker.
  5. Voeg eventueel een beetje kaneel toe.
  6. Goed roeren!

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world