Oekraïners in huis? Tips voor succes

De vraag naar opvangplekken, en dus ook gastgezinnen, voor Oekraïense vluchtelingen is groot. De betrokkenheid van vele Nederlanders is fantastisch om te zien. Vluchtelingen in huis ontvangen is voor jou én de vluchteling een groot avontuur. Hoe wordt het een succes?

Lees ook: Oekraïners in huis – wel of niet doen? (opiniebijdrage)

Zelfstandigheid

Als het leven zo overhoop wordt gegooid, is het fijn om weer wat regie in eigen hand te hebben en het leven op te pakken. Aan een stuk zelfstandigheid is veel behoefte. Denk aan een eigen kookgelegenheid, zelf de was doen en zelf boodschappen doen. Als gastgezin is het goed om te luisteren naar deze wensen. Schroom ook niet om te vragen naar wederdiensten, zoals koken of oppassen. Als gast is het fijn om iets terug te kunnen doen.

Wifi

Naast eten, sanitaire voorzieningen en een warme bed hebben veel vluchtelingen behoefte aan contact met familie of vrienden. De beschikbaarheid van wifi is daarom één van de eerste behoeften.

Afspraken maken

Je wilt je huis graag delen, maar niet uit handen geven. Bewaak daarom jouw domein door van tevoren na te denken over jouw verwachtingen. Maak daarna samen met je gasten afspraken over het samenwonen. Schep duidelijkheid. Denk aan het gebruik van apparatuur, tijdstippen van douchen, koken, eten, slapen en geluid maken. Schroom niet om samen een rooster te maken.

Maak ook afspraken over toegang tot het huis (sleutels e.d.), het opruimen en schoonmaken en gebruik van verwarming. Op welke tijden zijn ze op de eigen kamer?

Denk aan gebruiken: wat spreek je af als iemand rookt? Hoeveel koekjes bij de koffie? Bidden en Bijbel lezen aan tafel? Hoe doe je het met verjaardagen? Mee op visite of niet? In het begin kan het zoeken zijn naar een prettige manier van samenleven. Blijf daarom met elkaar hierover in gesprek.

Tip: leg contact met andere gastgezinnen om ervaringen uit te wisselen.

Lees ook: 10 handige tips van TakeCareBNB.

Contact leggen: taal

Verbinding maken met elkaar is ontzettend belangrijk wanneer je onder één dak woont. De taalbarrière maakt dit echter lastig. Veel Oekraïners spreken niet de taal die wij meestal wel kennen, zoals Engels of Duits. Gebruik Google Translate of een stemvertalende app, zoals Talkao translate. Help hen landen door enkele veelgebruikte woorden aan te leren (dankjewel, tot ziens e.d.).

Spelletjes

Speel samen een spel. Denk bijvoorbeeld aan Mens-erger-je-niet of Uno. Door de kleuren en het tellen van de stappen te benoemen tijdens het spelen, leer je woorden uit elkaars taal. Of zing bekende liederen samen, zoals Vader Jakob.

Dagbesteding

Maak afspraken over de dagindeling voor je gasten. Bijvoorbeeld over thuisonderwijs, sport, ontspanning. Help hen zoeken naar mogelijkheden voor contact met andere vluchtelingen, maar ook met Nederlanders. Denk aan een buurthuis, kerk, contact met de groep mensen om jullie heen. Uiteraard afhankelijk van waar de behoefte ligt. De vluchtelingen hebben recht op zorg en onderwijs. Het kabinet werkt aan een manier om ze recht op werk te geven.

Lees ook: Rechten voor Oekraïners over juridische status en aanmelding bij gemeente

Traumazorg/pastoraat

Deze mensen hebben in korte tijd veel meegemaakt. Velen hebben familie en vrienden achter moeten laten. Verdriet, stress en zorgen zullen hen bezighouden. Zij zijn gebaat zijn bij wat afleiding. Schroom ook niet om hierin (professionele) hulp te zoeken.

Met partners zet Gave een netwerk op van predikanten en voorgangers die kunnen ondersteunen bij pastorale zorg. Binnenkort live op PastorsvoorOekrainers.nl.

Lees hier meer informatie en tips over hoe om te gaan met Oekraïense kinderen met oorlogservaringen.

Financieel

Vanuit de overheid zal meer bekend worden over de beschikbaarheid van financiële ondersteuning. Kijk hoe je dit tot die tijd dit samen met je gasten kan oplossen. Maar ook hierin afspraken. Denk bijvoorbeeld aan het budget voor de boodschappen.

Idee: vraag hulp aan vrienden. Onderschat de oplopende kosten niet, zeker nu prijzen stijgen. Niet iedereen wil zelf gasten in huis, maar misschien willen zij wel financieel bijdragen aan jouw initiatief.

Wegwijs maken in Nederland

Oekraïners opvangen betekent ook hen wegwijs maken in onze samenleving. Samen met de ondersteunende groep mensen om je heen. Veel Nederlandse gewoontes, gebruiken en de weg naar bepaalde voorzieningen zijn hen onbekend. Hun levenstandaard in het thuisland kan dan overeenkomen met de onze, de manier waarop is hier soms anders.

Maak ze wegwijs in het boodschappen doen en meedoen in het verkeer. Help ze bij het vinden van onderwijsmogelijkheden. En vergeet niet: vanwege de taalbarrière zullen jouw gasten van jouw hulp afhankelijk zijn bij zaken als de dokter, zorgverzekering, school voor de kinderen, enzovoort.

Duur opvang nog onbekend

Oekraïners mogen nu tot een jaar in Nederland blijven. Dit kan verlengd worden. We weten natuurlijk niet hoe lang deze situatie gaat duren. Houd dus ook rekening met onderdak bieden op de langere termijn.

Ondersteuning voor gastgezinnen

Het opnemen van vluchtelingen in je huis is niet niks, zowel voor je gasten als voor jou. Kunnen jullie wel wat ondersteuning gebruiken? Gave biedt hulp aan door middel van speciale christelijke coaching of een gratis cursus voor gastgezinnen en vrijwilligers. Ook is er voor Oekraïense vluchtelingen de mogelijkheid om zich aan te melden voor een psycho pastoraal gesprek door professionele christelijke hulpverleners.

Als het bieden van opvang echt niet langer lukt, neem dan contact op de instantie waar je als gastgezin geregistreerd bent of met de gemeente.

Geen gasten, wel helpen?

Er zijn vele handen nodig en veel initiatieven worden momenteel op touw gezet. De vraag naar mensen die hun tijd willen investeren is groot. Kijk bij je plaatselijke gemeenten of ga opzoek naar initiatieven in de buurt. Misschien ken je wel een gastgezin en kan je hen helpen.

Lees het verhaal: Thomas en Dianne vangen 3 Oekraïners op

 

 

Foto: UNICEF/A. Krepkih

“We hebben een warm en open contact met hen. Hun aanwezigheid is echt een verrijking van ons leven.” 

- Wieke

Lees het verhaal van Wieke »
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world Whatsapp